2014. szeptember 24., szerda

C. S. Lewis : Narnia Krónikái - könyv ismertető

Úgy sejtem a filmet kevésbé kellene bemutatnom, mint a könyvsorozatot. Az eredetileg hét novella alkot egy kerek gyerekeknek szánt történetet.

Írója C.S. Lewis, akinek kitalált fantázia világát a fél világon ismerik. 1898-ban született és jó barátja volt J. R. R. Tolkien (igen a Gyűrűk ura írója).

Hasonló képzeletbeli világot teremtve hódította meg egyre több olvasóját. Képzeletbeli tájon (térkép mellékelve), képzeletbeli lények uralta világba csöppenhet, aki belevág az utazásba.

A hét olvasmány közös pontja, hogy mindig a mi (emberi, földi) világunkból érkeznek gyerekek Narnia országába. Céljuk többnyire az itt élő kedves lények megmentése valami gonosztól.

Azt is tudnunk kell, hogy az első film, ami megjelent nem az első történet a könyvsorban.

Rövid leírás az egyes részek tartalmáról: (ERŐS SPOILER VESZÉLY)

  1. A varázsló unokaöccse: Két londoni kis gyerek különös kalandjáról szól ez a kötet, amivel végül is Narnia megteremtődik. Egy üreg úr gyűrűi által kerül ugyan is Polly és Digory különböző ismeretlen világokba, majd egy szerencsétlen folytán magukkal viszik Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény-ben később felbukkanó gonosz boszorkányt (Jadis). Így együtt kerülnek egy végtelenül sötét és üres helyre, amit egy oroszlán (Aslan) éneke tölt be élettel és hívja elő a beszélő vadakat, fákat és a többi élőlényt. Végül két, a mi világunkból származó ember tölti be a királyi és királynői trónt.
  2.  Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény: Ez a rész négy testvérről szól. Peter, Susan, Edmund és Lucy vidékre kerülnek egy Professzorhoz a háború miatt és ott bújócskázás közben először Lucy egyedül majd a többiek is keresztül haladnak egy mágikus gardróbon, ami Narniába vezeti őket. Itt aztán kiderül, hogy a Fehér boszorkány uralma miatt mindent hó borít. Kalandjaik során azon törekednek, hogy elpusztítsák a fenyegetést. Sikerül is nekik, majd mindannyian Narnia királyai és királynői lesznek. Mivel Peter a legidősebb így ő lesz a nagykirály. 15 évig uralkodnak, majd mikor már szinte mindent elfelejtettek régi életükről, visszakerülnek Angliába.
  3. A ló és kis gazdája: Egy kis rabszolga fiú áll e történet középpontjában, Shasta. Narnián kívül él a calormeni királyságban. Mivel az apjának hitt ember el akarja adni egy nemes embernek, inkább úgy megszökik. Ebben segítségére van a nemes lova, aki egy beszélő ló Narniából. Út közben találkoznak egy lánnyal és szintén beszélő hátasával. Ő is menekül és együtt indulnak tovább. Kiderül, hogy nekik kell segítséget vinni Archenland-ba (Narniát megelőző békés ország), mert Calormen hercege le akarja őket igázni. Végül minden jóra fordul és Narnia (Lucy királynő) segítségére siet Archenland-nak. Az is kiderül, hogy Shasta az archenlandi király elveszettnek hitt fia, Cor.
  4. Caspian herceg: Ebben a részben ismét a négy testvért húzza Susan régi kürtje a már jól ismert világba. Caspian kénytelen a kürtöt megfújni, mert a Telmar birodalom addigra már jóformán kiírtotta Narnia összes lakóját. Míg Angliában csak egy év telt el, addig ebben a világban több mint 1000 év. Caspian-t a trónra éhes Miraz király akarja megöletni, de sikerül elmenekülnie és csatlakozik a  lázadó lényekhez. Hozzájuk érkezik meg a négy testvér is, majd a királyt végül Peter győzi le egy párbajban. A háború ettől még megtörténik, majd a sereg Aslan vezetésével győzelmet arat. A megmaradt telmarinok választhatnak, hogy ott maradnak Narniában és együtt élnek a beszélő lényekkel vagy visszamennek a szigetre, ahonnan sok-sok évvel ezelőtt őseik átjutottak Narniába. Az új király Caspian lesz. A könyv végén kiderül, hogy Peter és Susan már túl felnőttek ahhoz, hogy máskor is visszajöjjenek a csodálatos világba.
  5. A Hajnalvándor útja: Lucy és Edmund unokatestvérüknél (Eustace) töltik a nyarat, mikor egy kép magával ragadja őket a tengerbe. Ott egy hajó menekíti ki őket a vízből, melynek kapitánya Caspian. Földi idő szerint ismét egy év telt el, de Caspian 3 éve találkozott utoljára a két testvérrel. Eustace egyáltalán nem örül ennek az utazásnak, de a történések által személyisége teljesen megváltozik, jó fiúvá válik. A királynak az a küldetése, hogy megtalálja apja 7 főurát vagy ami maradt belőlük, hiszen ők indultak útnak a világ keleti részeit felfedezni. A csapat egészen a világ végéig hajózik mire mindenkit megtalálnak (élve vagy holtan). Itt Caspian nem mehet már velük így a három testvér és egy hős kis egér elindulnak az édes vizű tengeren Aslan országa felé, ahonnan visszajutnak Angliába. Legközelebb Edmund és Lucy sem jöhet már Narniába.
  6. Az ezüsttrón: Az utolsó előtti kalandon Eustace magával visz egy lányt (Jill) Narniába, mert szegényt kergetik iskolatársai. Aslannak kell segíteniük megtalálni Caspian király fiát (Rilian), aki miután anyját megölte egy zöld kígyó, bosszút akar állni ám ő is eltűnik. Sok megpróbáltatáson keresztül végül a föld alá kerülnek barátjukkal, Borongánnyal (mocsári flanga). Itt kiderül, hogy a zöld kígyó egy gonosz varázslónő, aki fogva tartja a herceget. Bűbáj alatt élve csak este emlékszik valódi identitására. Végül sikerül kiszabadítani és visszajutni a felszínre, ahol Narnia népe már nagyon várja visszatértüket. Ezután a gyerekek Aslan-nal és Caspian-nal elintézik Angliában a felsős gyerekeket, majd ott hagyják a két fiatalt, akik ezután mindössze egyszer mehetnek még Narniába.
  7. A végső ütközet: 200 év elteltével Narniában egy majom (Fondor) és buta barátja egy szamár (Gubanc) hatalmas kalamajkát okoz. Fondor Gubancot oroszlán bőrbe bújtatva meggyőzi, hogy adja ki magát Aslan-nak, miközben ő szövetkezik Calormen vezetőivel. Rabszolga sorba adja Narnia teremtményeit, kivágatja a fákat. Ezt persze Narnia akkori királya Tirian sem nézi tétlenül és népe segítségére siet. A majom és szövetségesei elfogják ugyan, de Eustace és Jill a megmentésére siet Angliából. Kiderítik, hogy a szamár nem akar rosszat így az oldalukra állítják. Ennél rosszabb, hogy Calormen istensége (Tash) megelégelve ezt a hazugságot ugyan csak az országba érkezik lebegő füst alakjában. Sokan meghalnak mielőtt megfékezik a gonosz terveit, de végül minden a helyére kerül.
A könyv legvégét nem írom le, mert akkor nem olvasnátok el :) Személy szerint nem ajánlom nagyon fiatal gyerekeknek, mert azért eléggé ijesztő és sok halál is van benne. Mindazon által sok mindenre megtanít az író és mindezt egy fantasztikus történetbe szövi bele. Nagyon mély gondolatok érnek el hozzánk, ha figyelmesen olvasunk. Remélem kedvet kaptatok hozzá ti is!


Nincsenek megjegyzések: