2014. július 24., csütörtök

Ismét angliai téma! Adó visszaigénylés

Visszatérve kicsit Angliára, mert kaptam tőlük levelet így aktuális lett. Szóval mivel kint legálisan le voltam jelentve a HM Revenue-nél ezáltal fizettem adót (income tax) és tb járulékot (national insurance), vissza tudtam igényelni egy kis összeget. Mindez ugye másfél évnyi befizetés alapján jött össze, hiszen au-pair munkához nem szükséges lejelentened magad, mivel kereseted nem haladja meg az összeget, ami fölött köteles vagy - na ezt jól elmagyaráztam.

Magyar oldalon találkoztam egyébként ezzel a lehetőséggel. De aztán, hogy hivatalos formát öntsön a dolog, felmentem a központi önkormányzat oldalára is (előny az angolul tudóknak). Meg kell mondjam, eléggé szakzsargon volt, de kihámoztam az infót amire szükségem volt.

A munkáltatóm oldaláról kellettek a kilépési papírjaim és saját magamnak ki kellett egy formanyomtatványt tölteni, majd mindezt szépen borítékolva feladni a postán. 4 hónap lefolyása alatt el is lett intézve. Lehet ez rövid idő, mert valaki mondta, hogy akár évekig is elhúzódhat. Mivel nekem nem sok munkahely váltásom volt és nem 10 évet ölelt fel ez az időtartam ezért gondolom nem sokat kellett rajta matekozni.
Külön kaptam egy beváltandó csekket és külön postával egy kimutatást/elszámolást.

Persze akadnak olyan oldalak, akik (némi pénz ellenében) elintéznek minden formaságot helyetted, de én ezt nem igazán akartam igénybe venni.

A munkáltatód köteles neked egy P45 nevezetű nyomtatványt adni, amikor kilépsz vagy ő elküld. 4 részből áll: Part 1, Part 1A, Part 2 és Part 3. Ezek közül a 2 és 3 számút kell a borítékba beletenned, az 1A-t TARTSD MEG magadnak!!!!

P85 pedig az a formanyomtatvány, amit neked kell kitöltened. http://www.hmrc.gov.uk/cnr/p85.pdf
Ezek alapján beazonosítanak és kiszámolják, mi jár neked.

Ja és a jó az egészben, hogy akár 5 évre visszamenőleg is igényelheted ezt a pénzt.

Remélem tudtam segíteni valakinek ezzel.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia! A p85ös nyomtatványt kitoltottem, az rendben van . Azt szeretném kérdezni h elég az utolsó p45ös papírt mellékelni hozzá vagy küldjem az összeset ami van?

Unknown írta...

Szia! A p85ös nyomtatványt kitoltottem, az rendben van . Azt szeretném kérdezni h elég az utolsó p45ös papírt mellékelni hozzá vagy küldjem az összeset ami van?