2014. augusztus 30., szombat

Fantasztikus halas pite

Mielőtt elmegyek ma itthonról, hoztam egy szuper receptet. Jamie Oliver könyvéből van, én már évek óta csinálom. Az egész család nagyon szereti. Vasárnapi ebédnek pont megfelel ×kacsintás×

Hozzávalók 4-6 főre:

  • ·         5 nagy krumpli (krumpli pürének) vaj, tej, só, bors
  • ·         2 tojás
  • ·         1 hagyma (kis kockákra felaprítva)
  • ·         1 répa (kis kockákra felaprítva)
  • ·         kevés vaj a dinszteléshez
  • ·         285 ml tejszín
  • ·         2 marék reszelt sajt (trappista vagy cheddar)
  • ·         1 púpos teáskanál mustár (én dijoni-val szoktam, de hagyományos is jó)
  • ·         1 marék petrezselyem (apróra vágva)
  • ·         2-3 marék spenót
  • ·         455 g csíkokra vágott hal (Pangasius vagy hekk filé) Ha fagyasztottat veszel előtte olvaszd ki teljesen!
  • ·         1 citrom leve


230 fokra előmelegítjük a sütőt.
Kezd el a krumplit főzni (időt és edényt spórolsz ha a tojásokkal együtt főzöd meg).
Ha megfőtt öntsd le a vizet (nem lesz rá szükség), a krumplit törd össze és rakj hozzá vajat, tejet, sót és borsot.
A tojás héját szedd le, vágd össze késsel vagy ha van tojás szeletelőd csinálj kis kockákat úgy mint a hagymából és répából.
Gőz fölött párold meg a spenót leveleket. Ne áztasd el őket.
Rakd mindezt félre.
Egy edényben dinszteld meg a hagymát és a répát egy kis vajon, majd rakd hozzá a tejszínt és melegítsd forráspontig.
Vedd le a tűzről, rakd hozzá a sajtot, citromlét, mustárt és petrezselymet.
Vegyél elő egy tűz álló tálat.
Rakd bele a nyers halat, spenótot és tojást, keverd őket össze. Figyelj, hogy mindenből jusson minden hova, majd öntsd fel a tejszínes szósszal.
Az összetört krumplit oszlasd el a tetején. Nem muszáj teljesen elsimítani, úgy fog gusztusosan kinézni. Esetleg a villával húzhatsz bele mintát.

Rakt be a sütőbe 25-30 percre, amíg a krumpli arany barnára nem sül.
Szervírozd főtt borsóval, párolt zöldségekkel.


Nincsenek megjegyzések: