2014. október 10., péntek

Ország határok és nyelvi akadályok

Néha elgondolkodom milyen lenne egy világ ország határok nélkül. Ahol nem kell engedélyt kérned, hogy megnézhess egy New York-i musicalt vagy ellátogass az Amazonas-hoz.
Ahol nincs az egyik embernek trilliárdja a másiknak meg még tiszta ivó vize se.
Ha egy nyelven beszélnénk, nem lennének akadályok. Nem maradnánk le csodás, korszak alkotó dolgokról csak mert nem értjük őket. Ha máshová szeretnénk menni nem tartana vissza az a korlát, hogy valakinek csak egy vagy két nyelv van a tarsolyában a ma meglévő több ezerből.
Ha az ember nem ezt a kapzsi és undorító módszert tartotta volna meg az évszázadok során. Királyok és koldusok, szajhák és diákok lennénk? Szerintem emberek vagyunk. Földi, érző és fejlődni képes lények. De hova fejlődünk és miért csak egyeseknek adatik meg a lehetőség?!
Nem kell mindenkinek sikeresnek és okosnak lenni. Ez lehetetlen. De aki még is az és bizony a pénzen vagy mások szaván elbukva próbálna feltörni egy csepp levegőért, azt el kell taposni.
Ha kevesen lennénk ehhez hasonló felfogással, most azonnal abba hagynám az ábrándozást. Tudom, hogy nem így van hát folytatom. Csak az a gond, hogy mi vagyunk rossz helyen. Nekünk kellene az emberek élére állnunk és segítenünk ELŐRE jutni. Ki-ki amihez ért, amilyen eszköz a rendelkezésére áll. Támogatást adnánk egymásnak és ami még kell. Ki tart velem?


Nincsenek megjegyzések: