2014. november 28., péntek

Albérlet keresés Budapesten

Sziasztok!

Hát ez a mostani albérleti kérdés nem igazán egyszerű. A viszonyok sem könnyítik meg a keresést és akkor ott van még az a sok rossz tapasztalat, amit hall az ember.

Ha a fővárosban szeretne valaki bérelni akkor még háromszor rosszabb a helyzet. Ugye minél több az ember annál nagyobb az esély átverésre.


Ott vannak például a közvetítő irodák, akik tőlünk kérnek el változó összeget (7-8 ezer Ft) azért, hogy kiadjanak egy listát vagy egy tulajdonosnak a nevét. Kérlek, ne dőljetek be nekik. Az a lista már rég elavult vagy ők is csak az ingyenes internetes hirdetések közül szemeznek és azt dugják az orrod alá.

Másik ilyen téma az előre küld/add oda a kauciót mert többen is jönnek nézni a lakást és hogy téged vegyenek így előre vagy biztosítsd be a helyed. Amíg nincs kulcsod és szerződésed nem adsz pénzt senkinek! Legalább egy átvételi elismervényed legyen Névvel, címmel és SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY számmal ellátva. Természetesen előtte megnézed azt az igazolványt, hogy ténylegesen az az ember szerepeljen rajta és a valós azonosítót írja rá.


Ha jelenleg nem Pesten laksz, próbálj meg egy-egy óra eltéréssel több albérletet is beiktatni a napirendbe, így nem kell a távolsági busz/vonat jegyet többszörösen fizetned.

Ha már ott tartasz, hogy szerződés kötésre kerül a sor, figyelj oda nagyon. Mielőtt aláírod nagyon figyelmesen olvasd el! Milyen jogaid és kötelezettségeid vannak a lakással illetve főbérlővel szemben; határozott vagy határozatlan idejű a szerződés; helyes adatok és CÍM szerepel-e benne. Azt is jó tisztázni, hogy a karbantartási/javítási (dugulás, hűtő elromlás) munkálatok kit terhelnek milyen mértékben. Kaució adása esetén keress olyan pontot, ami kiköti mikor kaphatod vissza azt. Olyan például ügyvédek szerint semmis, hogy határozatlan a szerződésed, még is a főbérlő nem adja vissza a kauciód ha egy éven belül elköltözöl. http://hir6.hu/cikk/68117/alberletdilemma_vigyazzon_mit_ir_ala

A kaució az esetleges javítási illetve fizetésképtelenségi problémáktól védi a főbérlőt, fel nem használható ilyen biztonsági célokra.


Olyan esetleg lehet, hogy késedelmi díjat számolnak fel ha késve fizeted a számlákat vagy a bérleti díjat. Mondjuk szerintem mivel magánemberektől bérelsz ez egy vicc, de valahol muszáj kompromisszumot kötnünk. Aztán pedig ha a szerződésbe bele van írva, hogy a bérleti díjat az fogyasztói árindex változás alapján változtathatják évente egyszer... infláció van, ezt sajnos kivédeni nem nagyon lehet.

Óvakodjatok a túl szép, hogy igaz legyen típusú hirdetésektől is. Ha meg van adva pontos cím a hirdetéshez, esetleg maps.google.hu oldalon nézzétek meg valóban egy lakóházhoz tartozik-e.

Ha meg is beszéltek egy időpontot a főbérlővel lakásmegtekintés miatt, mielőtt elindultok érdeklődjétek meg, meg van-e még az adott ingatlan. Nehogy potyára induljatok el.


A lakásban jól nézzetek meg mindent. Érdeklődjetek az elektromos használati tárgyak működése iránt. A rezsi költségekről is érdemes előre tájékozódni, de úgy 20.000 Ft alatt egyedül sem fogtok kijönni. Én ezt egy átlagnak gondolom közös költséggel, téli fűtéssel együtt. Persze a fűtés típusától is függ. Átalányos-e vagy gáz konvektoros stb. stb.

Oldalak, ahol én kerestem albérletet:

www.alberlet.hu

www.ingatlan.com

www.ingatlanbazar.hu

Ott van még az OLX és a Jófogás is, valamint facebook-on is van egy csoport Budapest Albérlet néven.
A paraméterek megadása után én szeretem a térképes módot használni. Sokkal egyszerűbb ha egy bizonyos kerületben vagy területen keresel lakást.


Egyébként kereső hirdetést is megéri feltenni ezekre az oldalakra. Hátha téged hívnak majd lehetőséggel és nem te őket.

Úgy egyelőre ennyi a tapasztalatom. Majd ha beköltöztem a saját helyemre, még biztos felmerülnek más dolgok is. Olyan nincs, hogy nem.

Stay tuned for more. Tarts velem legközelebb is.

2014. november 27., csütörtök

Első karácsonyi díszítés

Sziasztok!

Mivel már kevesebb mint egy hónap van hőn szeretett ünnepünkig így hoztam egy pár képet arról, hogyan öltöztettük a szüleimmel kicsit karácsonyi hangulatba a lakást.

Itt egy kis aláfestő zene is hozzá : Trans Siberian Orchestra - Christmas Eve/Sarajevo

Ez az első egy Eurós boltban vett szép pohár alakú tartó/váza, amibe a lila-ezüst karácsonyi gömb díszeimet tettem, majd beleállítottam egy jázmin illatú gyertyát és az ezüst kis harangos lógós dísz is csak bele van nyomkodva a gömbök közé, majd ragasztószalaggal körberagasztva egyesével a peremen. Jelenleg az ablakomba található, megemelve három vágó deszkával mert különben nem látszana ki.


A második ez a kis szalma maci karácsonyi ihletésű pizsamában és egy fehér, egy piros szalagokkal masnizott gyertyával. Ők így együtt a cipő tartónk tetején foglaltak helyet a bejárati ajtó közvetlen közelében.


Úgy alakult, hogy a lakásban két bolt ív is található, ezért semmiképp sem hagyhatjuk ki azok díszítését. Első lépés, üss pár szöget a boltív köré. Aztán vegyél pár műfenyő girlandot. Ezeket szerkeszd egybe és akaszd rá a szögekre. Utána jöhetnek a díszek! Amiket mi használtunk: lila-rózsaszín-ezüst gömbdíszek, ezüst csengő formájú karácsonyfa dísz, arany masnik, arany gyöngy lánc és egy másik lánc, amin rózsaszín gömbdíszek lógnak fehér pamacsokkal.


A következő bolt ív a konyhában van. Itt is hasonló elveket követtünk, csak itt bordó és arany a díszítés. Valamint még egész csupasz úgy hogy valamit mindenképp beszerzünk hozzá.


Aztán végezetül itt a másik asztali díszünk a nagy szoba asztalról. Ugyan úgy készült, mint a lila-ezüst verzió.


Ti mivel csinosítjátok a lakást az ünnepekre? Írjátok meg :)

Stay tuned for more. Tarts velem legközelebb is.

2014. november 26., szerda

Új munka 3. rész

Az első interjú utáni hétfő.

Teljes higgadtsággal kezelve a helyzetet várom a telefonhívást. Délutáni órákban meg is érkezik. Még a munkahelyemen vagyok. Azon matekozom éppen, hogy mikorra tudok ismét szabadnapot kérni. Mert hát ha behívnak interjúra akkor azt nem tudom elintézni ripsz ropsz. Felutazni másfél óra, visszajönni megint másfél és akkor még nem voltam sehol.

Végül is újra pénteki napban egyezünk meg. Eltervezem tehát, hogy akkor szabadnap és felmegyek. Igen ám, de felsejlik egy ötlet. Mivel anyukám előző alkalommal el szeretett volna kísérni, de tekintettel arra hogy utána nem haza jöttem hanem Győrbe, a kezdeményezést elnapoltuk. Most viszont semmi akadálya nincs.

Úgy hogy úgy döntöttünk, reggel időben elindulunk (az interjún délután 1 órakor kell megjelennem) és magunkévá tesszük az Árkád bevásárló központot. Előző napokban ugyan is csizmát szerettem volna venni, de sajnos a megnézett példányokat nem az én vádliméretemre tervezték. Meg aztán az Árkádban van Starbucks, amit nem hagyhatok ki ismét!!!

Toffee nut latte
Időközben olyan kíváncsi lettem, hogy milyen eredményeket értem el a tesztek során, hogy küldtem egy e-mail az Adecco-ba. Megkértem őket küldjék meg az eredményt ha ráérnek. Tehát így szerepeltem aznap:

Logikai teszt 90%      Monotonitás teszt 90%      Összehasonlító teszt 100%
Kognitív teszt 80%    Technikai teszt 80%           Nyelvi teszt 100%

Fel buszoztunk a Népligetig, átmetróztunk majd odaérünk a kávézóhoz. A többi üzlet még nem volt nyitva, korán érkeztünk. Leültünk hát a kikért kávéinkkal a szép kis fotelokba. Majd hirtelen indíttatásból előkapom a telefont, küldjünk egy képet Viberen az otthon maradottaknak a kávé műalkotásról. Feloldom a billentyű zárat és értetlenkedve nézem a telefon számot a kijelzőn. Nem fogadott hívásom volt a cégtől, ahova várnak... Hát mondom menten fölrobbanok, ha azt mondják mégse menjek.

Visszahívom tehát. Fel is veszik. Illedelmesen megkérdezem, miért is kerestek. Hát pont azért amire gondoltam. Igazából meg van fázva az hölgy aki fogadna engem, nem-e lehetne.... Diplomatikusan közöltem, hogy majd két órát utaztam, szabadnapot kértem és kiadásaim voltak azért hogy ma itt lehessek. Rendben, megértik akkor menjek még is csak. Leteszem. Aztán beszéljük ott kettesben, hogy jó fej leszek és felhívom megkérdezni nem lenne-e jobb neki egy korábbi időpont, mert akkor akár most 20 perc alatt ott vagyok és legyünk túl rajta, hogy mindenki mehessen a dolgára. Aztán a telefonhívással jön a válasz, hogy "az nem szükséges, mert 11 órakor és délben is interjúja lesz". No jó. Lényegtelen, tehát vásárolgattunk és bementünk az összes dekoros boltba mert már most olyan csodálatos karácsonyi dolgok voltak kint, hogy csak sóhajtozni tudtunk.

Ettünk egy adag rántott sajtot rizzsel a Főzelékfalóban és elindultunk az irodaházba. Nem sok minden van abban az utcában az irodaházakat és a parkot kivéve. Viszont ülőalkalmatosság sem adódott, hogy majd anya odakint megvár. Becsöngettem a beléptető rendszeren és a recepción kaptam egy látogató kártyát és udvariasan megkérdeztem anya bejöhetne-e a lobbiba leülni. Meg is engedték.


Figyeltük a kivetítőket és az embereket, akik járkáltak miközben várakoztunk. Tetszett a hely. Modern és fiatalos, ahogy azt el is képzeltem. Pontban 1 órakor jött is az interjúztató, beültünk egy tárgyalóba. A szokásos dolgok hangzottak el, összességében talán ha 10 percet voltunk bent. Jó érzésekkel távoztam és úgy is köszöntük el, hogy reméli találkozunk még. Én is ebben reménykedtem.

Következő hétfőn egész nap vártam, hogy csörögjön a telefonom. Vártam, hogy hívjanak az információval, miszerint felvesznek-e vagy maradok ahol vagyok. De a hívás nem jött. Miután túl voltam az első nap önmarcangolásán, rájöttem hogy nem érdekel. Nem függ az életem egyetlen telefon hívástól és nem leszek semmivel sem kevesebb, mint eddig voltam.

Második nap beszélgettem a szüleimmel. Olyan nagy probléma lenne, ha én hívnám fel őket? Vettem hát a bátorságot és felcsörögtem a kontaktomat a megbízott cégnél. Kiderült, hogy meg van az eredmény, csak tegnap elég későn küldték meg és aznap nem jutott még el a telefonálásig. Gratulált, mert hogy elég szimpatikus voltam nekik. Juhúúú. Leesett a kő a szívemről.


Innentől kezdve viszont el kell kezdenem intézni az ügyeimet. De az már egy következő történet lesz.

Remélem ti is lesztek ilyen szerencsések, ha éppen munka hely váltáson gondolkodtok.

Stay tuned for more. Tarts velem legközelebb is

2014. november 24., hétfő

Az éhezők viadala: A kiválasztott 1. rész - film ismertető

Üdvözöllek!

Láttad már az Éhezők viadala első és második részét, ezért kíváncsi vagy hogy sikerült és hova tart a történet a harmadik résszel?

Ki kell, hogy ábrándítsalak, mert az első részhez hasonlóan szinte sehova nem haladnak az immár forradalomban részt vevő hőseink. Szerencsére végre nem egy aránéban kell töltenünk azt a röpke két órát így a különböző kerületeket kedvünkre mustrálhatjuk. A lélekre hat igazán ez a rész. Látni a sok értelmetlenül megölt embert, Katniss (Jennifer Lawrence) egykori ismerőseit, és részt venni a Panem által hasonlóan elnyomott emberek bánatában.

Az éhezők viadala - A kiválasztott

A lázadók elnöke (Julianne Moore) ugyan jól tette, hogy kimenekített a 13. kerületbe mindenkit, aki az ügynek fontos volt és képes volt a földalatti város befogadni. Viszont harcba bocsátkozni a főváros hadi ereje ellen eléggé problémás. Főleg azért is, mert az előző két viadalon Katniss oldalán álló Peeta (Josh Hutcherson) immáron Snow elnök (Donald Sutherland) foglya és azt mondat vele, amit csak akar hogy megakadályozza a forradalom kibontakozását.

Vihar előtti csend ez, amibe néhány robbantgatás azért belefért. Csak azt sajnálom, hogy Woody Harrelson-nak és Stanley Tuccy-nak elég kevés rész jutott így a vicces részek korlátozódnak Prim macskájára.

Tovább fokozódik azonban Katniss és (egyik) szerelme, Gale (Liam Hemsworth) közötti konfliktus. Az egész film alatt egyetlen egyszer érnek egymáshoz, ezt egyébként Gale meg is jegyzi a kiválasztottnak.

Cselekmény szempontjából unalmasnak mondanám a filmet. A székben előre dőlök, mert érdekel, hogy mi lesz rész számomra egyetlen pillanatra jött el a film vége felé. Nem árulom el, hogy mi az úgy hogy tessék kivárni.

Színészi játékban nincs hiány, sok jó új tag is csatlakozott a gárdához. A jelenetekre nagy gondot fordított a rendező, nem kibírhatatlan a fenekünkön ülni de előre szólok, hogy nem fogjátok úgy eldobni azt a bizonyost mint a második rész után.

A szinkronhang az egyetlen, ami teljes negativitással töltött el engem az egész film során, de ha eddig is magyarul nézted az előző részeket, akkor biztos nem fog annyira feltűnni.

A Lordi együttes elég felkapott mostanság ezért gondoltam azt is megemlítem, hogy nevüket adták a hivatalos film zenéhez.


Ha ezt a tendenciát követik a történet írók és a könyvben is így van, akkor a következő rész lesz nagyon ütős. Csak reménykedjünk benne, hogy ez a rész nem árnyékolja be az esetleges követők táborát.

Stay tuned for more. Tarts velem legközelebb is.

Transzcendens - film ismertető

Sziasztok!

Újabb Johnny Depp film, mondhatnátok sokan. Vajon mikor jutunk már el odáig, hogy megunjuk eme tehetséges ám rendkívül sokat szerepeltetett színész filmjeit? Igaz, szerintem 2012-ben túljutottunk a mélyponton az Éjsötét árnyék című alkotás kapcsán így koncentrálhatunk a tényre, hogy végre egy komoly karaktert alakít a fent említett férfi.


Ez a történet az emberi faj túléléséről szól. Legalább is a mi lenne, ha a Földet egy mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép irányíthatná?

Adott egy tudós házaspár (Will és Evelyn Caster). Kutatásaik során gén manipulációval és egy érző, gondolkodó számítógép létrehozásával foglalkoznak, amikor merénylők megtámadják őket és kutatótársaikat. Bár Will a golyólövést túl éli, kiderül hogy olyan mértékű radioaktív sugárzást juttattak a testébe, amivel már nem bírja sokáig. Így Evelyn és Will legjobb barátja Max Waters ( Paul Bettany) megpróbálják a majmos kísérleteket felhasználva a haldokló tudós tudatát egy gépbe táplálni.



Rebecca Hall (Evelyn Caster)

Paul Bettany (Max Waters)

Felmerülnek bizonyos kérdések tetteik kapcsán.

Ha tényleg sikerül is az átvitel, vajon mennyi marad meg magából az emberből?

Akik ismerték hogy birkóznak meg a ténnyel, hogy ott van és még sincs a hőn szeretett ember, akit egykor ölelhettek, simogathattak?

Milyen hatással lehet egy (akármennyire is) emberi tudattal rendelkező gép a világra? Hiszen csak egy internetkapcsolat által hatalmas kapacitása által akármit elérhet.

Két élű fegyver ez úgy gondolom. Mert a gép, aminek nincsenek érzelmei és adott algoritmusok, programok alapján határoz bizonyos helyzetekben, olyan döntéseket hozhat, amik még jobban ártanak a befolyásolt emberek részére. (Lásd Sasszem című film) Viszont a gép, aminek érzelmei vannak valaki(k) iránt vajon képes elvonatkoztatni? Esetleg képes egyes tulajdonságokat feláldozni annak érdekében, hogy az emberiség egy erősebb, egészségesebb faj lehessen... Nem feltétlen akar ő rosszat cselekedetei által, de mit teszünk ha meg kell állítanunk mert túl gyorsan és túl messzire megy?

Ha érdekelnek a válaszok, nézd meg te is ezt a 2014-ben bemutatott izgalmas, drámai és sci-fi besorolású filmet.

Főbb szerepekben még találkozhatunk Cillian Murphy-vel, aki egy FBI ügynököt alakít. Valamint Morgan Freeman-nel, aki Evelyn jóbarátja és szintén tudós.

Stay tuned for more. Tarts velem legközelebb is.

2014. november 21., péntek

Új munka 2. rész

Tehát ott tartunk, hogy elindultam az interjúra busszal. A Váci útra kellett mennem az Adecco céghez, úgy hogy a Dózsa György útig mentem metróval és onnan csak pár perc séta az Irodaépület. Mivel elég nagy területről beszélünk, szerencsére volt ott egy térkép. Nekem a G épületbe kellett mennem és a recepción személyigazolvány számmal feljegyeztek érkezési időpontban, melyet aláírásommal hitelesítettem és lifttel elindultam felfelé.

Majd ott volt még egy pult, ahol elmondtam miért jöttem. Az hölgy bekísért egy tárgyaló terembe, ahol névtáblák voltak elhelyezve. Értelemszerűen a saját táblámhoz helyet foglaltam. Voltak már ott rajtam kívül mások is.

Szépen csendben megvártuk az interjúztatónkat, aki percre pontosan érkezett. Fiatal volt ő is, ahogy a jelentkező társaság is. Több fiú volt, mint lány egyébként. Összesen kilencen vettünk rész aznap 10 órakor. Köszöntött minket a cég munkatársa, elmondta hogyan zajlik majd ez az "összejövetel" és hogy körülbelül két órát vesz igénybe. Asztal közepén ásványvizek és poharak sorakoztak melyek önkiszolgálóak voltak.

Frozen Time - Alex Fox Band ft Sofia Red

Első körben mindenkinek be kellett mutatkoznia angolul és mondani pár szót magáról. Miután ezzel megvoltunk, visszavette a szót az interjúztató és mesélni kezdett a cég profiljáról és a munka mikéntjéről.

Maga a munka a Docler Holding vállalat irodaházában van, ahol három műszakba kell dolgozni. Feladatunk a cég internetes szolgáltatásaihoz az ügyfelek részére  segítség nyújtás angol nyelven. Három részre lettek osztva a területek: financiális, általános problémák és technikai problémák. Pár napos betanulást követően ezen részlegeken kell ügyködnünk.

Anyagiakról annyit, hogy igazából órabérben számolják a fizetést és arra jön még a műszakpótlék. Három hónap a betanulás és előrelépés esetén emelkedik a bér is. Első körben ugye van ez a kezdő pozíció, aztán ott a junior majd senior majd műszak vezető. Hogy milyen gyorsan lehet haladni az nagyban rajtad is múlik.

Úgy egy órát vett igénybe a meghallgatás ezen része. Tartottunk pár perc szünetet, aztán visszatértünk a terembe. Előkerültek a tesztek, amiket ki kell töltenünk. Most egyenként kitérek rájuk pár szó erejéig.

  1. Monotonitástűrés teszt: Van négy kis kocka. Mindegyikből másfelé áll ki egy kis vonal. Majd van húsz sor, abban sok kis kocka és 5 perc alatt meg kell találnod az összes fent megjelölt négy kockaformát.
  2. Logikai teszt: Van két állítás és egy konklúzió. El kell döntened, hogy igaz vagy hamis. Figyelembe kell venned, hogy az állítás, ami oda van írva az ott abban a helyzetben igaz, akkor is ha a való életben nem. Tehát például ha azt írják, hogy a fű kék és az ég zöld akkor az az. És abból következik valami. Na azt kell eldönteni, hogy megfelel-e az állításnak. (Bazi nehéz volt).
  3. Kognitív teszt: Vannak ábrák vagy szavak felsorolva és el kell döntened melyik nem tartozik az összes többihez. Például hajó, vonat, séta, autó, futás, repülő. Melyik kettő nem tartozik a másik négyhez? (Ez volt az a pillanat mikor azt mondtam, hogy tuti nem kapom meg az állást.)
  4. Számítógépes teszt: Kérdések voltak feltéve, és volt négy válasz amiből választani lehetett. Valamikor több lehetséges válasz is igaz volt, valamikor a negyedik válasz az volt, hogy az összes felsorolt állítás igaz rá. Pl: Mi az IP cím?
  5. Angol felsőfokú teszt: Két feladat volt. Az első egy két oszlopos táblázat. A bal oldal A-J betűig mondatok elejét tartalmazta, a jobb oldalon pedig 1-10 számokkal a mondatok második felét tartalmazta. Ki kellett találni melyik mondatkezdéshez melyik vég tartozik. Második feladat egy szöveg volt, melyből szavak hiányoztak. Ezek a szavak meg voltak adva, csak be kellett helyettesíteni a szövegkörnyezetbe.
Minden teszt időre ment, a tesztelő mérte az időt és le kellett tennünk a tollat mihelyst lejárt. Természetesen az összes teszt angol nyelven íródott. A hangulat egyébként elég oldott lett, mindenki magában anyázott a tesztek miatt :).

Aztán mondták, hogy kiértékelik a teszteket és jövő héten hívni fognak magától a Docler-től, hogy behívják a sikeres eredményekkel rendelkezőket egy második fordulóra. Aztán elköszöntünk és én indultam Győrbe a hétvégére.

A történet folytatása hamarosan következik.

Stay tuned for more! Tarts velem legközelebb is!

Danielle Trussoni : Angelopolis Angyalok városa - könyv ismertető

Sziasztok!

Ez az egyik könyv, amivel a Könyvmoly Párbajra jelentkeztem.


Igazából most jöttem csak rá, hogy majdnem mindegyik könyv a listámon második vagy harmadik része egy olyan történetnek amit korábban olvastam. Ezzel kicsit nehezítettem a saját helyzetemen, hiszen úgy kell jellemeznem a történetet, hogy ti valószínűleg nem ismeritek az előzményeket.

Morandi - Angels

Rövid összefoglaló az első részről, hogy értsétek a második rész főszereplőit.

A könyv első részében megismerkedünk Evangeline-nel, akit anyukája halála után apja egy zárdába visz. Itt nevelkedik és tanul a lány. Majd érkezik egy férfi, Verlaine. A levéltárban szeretne megnézni egy számára fontos információkat tartalmazó beszélgetést két nő között (egyikük a zárda egy most már idős tagja, másikuk egy gazdag támogató). Ám mielőtt akármi is kiderülhetne a titokzatosnak vélt levelekről, Verlaine-t megtámadják a zárda előtt és éppen hogy csak elmenekül. Kiderül, hogy a férfit egy befolyásos öreg bízta meg a keresgéléssel.
Evangeline olvassa el végül a leveleket és mivel már eddig is úgy érezte, nem tartozik ide, ő is tovább kutat a témában? És hogy mi a téma? A megbízó egy különleges ereklyére szeretne rábukkanni, mivel ő egy angyal, pontosabban nefilim (angyal és ember együttlétéből származik), aki nagyon régóta a Földön él.
Ezzel nincs egyedül, hiszen évezredekkel ezelőtt érkeztek az első angyalok az emberek közé, majd száműzve lettek egy barlangba az emberek iránt érzett vágyaik miatt. Egy ilyen száműzött angyal holtestét találják meg az angelológus társaságnak nevezett tagok. Evangeline szülei is ennek a társaságnak a tagjai voltak. Ám a történet során kiderül, hogy Evangeline anyukája félig angyal, ugyan is nagymamája egy angelológus küldetés során beleszeret abba a nefilimbe, aki Verlaine megbízója napjainkban.
A tárgy amit keresnek egy angyalok által (ismeretlen anyagból) készült lant, melyet ha a lények megszereznek még tisztábbá és erősebbé válnának, Ezt megakadályozandó, Evangeline és Verlaine is a maga útján próbál kutatni. Verlaine-hez csatlakozik a fiatal nő nagymamája is. A történet végén sikerül elpusztítani a lantot, de Evangeline angyallá változik.

Ezek után rátérnék a második részre, mely a Párbaj kihívásom részét képezi.

Verlaine csatlakozott az angelológusokhoz, de nagyon sokat gondol Evangelinre, akivel nem találkozott mióta angyallá változott, ám a történet elején társával találnak egy angyali holtestet, akinél az immár angyal nő személyes iratai vannak és a felismerhetetlenségig égett. Kiderül, hogy Evangeline-t sokan keresik, de egy kis időre sikerül elhitetnie üldözőivel halálának hírét. Pont annyi ideje van, hogy találkozzon a szeretett férfival és átadjon neki egy Fabergé tojást mely alapján újabb kutatás veszi kezdetét.


Érdekes történelmi tényeket kötnek össze egy angyalok elleni gyógyszer megtalálása érdekében. Az Oroszországról és a cári család kilétéről valamint Raszputyinnal való kapcsolatukról alakított történet során megismerhetjük Evangeline családjának eddig fel nem fedett múltbeli történetét és más angelológusok segítségével kutathatunk e különleges lények életében. Sok angyal faj bemutatásra kerül, jellemzést kapunk róluk egy adatbázison keresztül.

Nekem azért tetszik ez a könyv, mert habár a jelenben játszódik, folyamatos a múltba való visszatérés. Csak az által haladhat a jelen története, ha kiderül mik történtek évtizedekkel az olvasott események előtt. A döntések melyeket édesanyja hozott nagyban befolyásolták Evangeline történetbéli döntéseinek folyamát. Leginkább a Dan Brown novellákhoz hasonlítanám e könyv felépítését, azaz veszünk egy történelmi tényt, amit ebben az esetben némi biblikus és mitikus tartalommal töltünk meg és az írónő itt helyezi el saját szereplőit.


Nem gondolom egy hosszú olvasmánynak - csak 280 oldalas -, úgy három nap alatt végezni lehet vele, mert a nyelvezete könnyű és modern. Ugyanakkor a cselekmény fut a múltban és több síkon a jelenben is ezért nem igazán van idő ráunni egyik szereplőre sem.

A regény részekre van osztva. Egy-egy szóval megcímezve, mely jellemezi a következő fejezetet. Nincs az egységből kilógó történetrész, egy egész kerek sztori körvonalazódik az olvasó előtt, de még így is hagy elvarratlan szálakat, mely arra enged következtetni, hogy lesz még folytatás.

Annak ajánlom, aki szereti a mitikus, sci-fi indíttatású könyveket. Viszont mindenféleképpen csak az első rész elolvasása után. Danielle Trussoni : Angelology - Az átok

Stay tuned for more. Tarts velem legközelebb is.

2014. november 20., csütörtök

Új munka 1. rész

Sziasztok!

Hát azt sem tudom, hol kezdjem. Annyi mindent szeretnék most elmondani nektek. Napokba telt mire összeszedtem a gondolataim úgy ahogy.

Október 30-án kaptam egy telefonhívást. Az Adecco cégtől kerestek meg, mivel az önéletrajzom még fel van töltve a profession.hu oldalon. Kedves hölgy kérdezte, hogy érdekelne-e egy budapesti álláslehetőség. Mivel épp a munkahelyemen üldögéltem megfordult a fejemben, hogy nemet mondok (volt már ilyen előtte) de végül mégis meghallgattam. Biztos választ nem adtam, mert szerettem volna egy kis időt. Ezért abban egyeztünk meg, hogy pár napon belül megkeresem a döntésemmel.

Newik feat. Berkes Olivér - GoodBye (Radio Edit)

Interneten szintén megkerestem az állás hirdetést, melyet betöltök ide nektek is. Igaz angol, de a legtöbb infót úgy is lefordítom ide nektek ahogy a történetem halad előre.


Mikor eljöttem Angliából eleve budapesti munkahelyet szerettem volna. Senki előtt nem titok, hogy főiskolára Pestre jártam és jóformán aludni jártam csak haza illetve nagynénémnél aludtam sokszor (ezért a mai napig nagyon hálás vagyok) valamint Csobánkán is laktam albérletben. Míg külföldön éltem, akkor is nagyobb városokat helyeztem előtérbe (miután egy évet éltem egy nagyon-nagyon kis és várostól messzi faluban).

Tehát legelsőre ez is vonzott ebben az ajánlatban. Aztán mint mostanában sok mindenkinek eszébe jut hasonló kérdés: Megengedhetem én ezt magamnak? Munkát vállalni a fővárosban azt jelenti, hogy kifizetsz egy jelentős összeget albérletre (persze "vidékiként"). Egy-két havi kaucióval és ha esetleg épp hiányzik valami a lakásból, akkor azt pótolni kell, na meg persze valahogy felvinni a cuccaidat, plusz bérlet vásárlás és még akkor nem ettél semmit és nem is mentél sehova.

Most igazából nincs túl sok kiadásom, hiszen a szüleimhez költöztem vissza. A cég ahol vagyok elég kicsi így előre lépési lehetőség nincs és a kihívás sem túl nagy. Ami azt is jelenti, hogy karrier szempontjából mindenképp megérné váltani és nem is az én szakterületem az építőipar, erre már rájöttem. Félreértés ne essék, semmi bajom a jelenlegi munkámmal. Én mióta idejöttem egy álláshirdetésre sem jelentkeztem, jövő év tavasz-nyár környékéig várni szerettem volna.

Játszik még az is, hogy kicsiny városomban alig lehet kimozdulni, csinálni valamit így azért havonta egyszer-kétszer úgy is elutazgatok valamerre ha épp úgy adódik (ahogy láttátok a blogban is).

Tanulás szempontjából sem nagy az eresztés (idegen nyelv vagy egyéb képzések) így ez is az mellett szól, hogy valami mást keressek.

Így hát úgy döntöttem elmegyek az interjúra és meghallgatom mit mondanak a cégről.

A munka paraméterei:

  • angol nyelvű ügyfélszolgálat
  • számítógépes (email és online cset segítség nyújtás)
  • XIV. kerületi iroda
  • három műszakos munkarend
  • 180.000 Ft kezdő nettó fizetés
  • 15.000 Ft cafeteria
  • ingyen BKV bérlet
  • továbbképzéseken való részvétel
  • fiatalos csapat és remek környezet


Ez az iroda


A történet folytatása hamarosan következik :)

Stay tuned for more! Tarts velem legközelebb is.


2014. november 12., szerda

Angliai szendvics gyáros munka

Sziasztok.

Kering egy hír a neten, mi szerint Angliában új szendvics gyárat építenek és 300 magyar munkást vesznek fel.



Sokakból felháborodást váltott ez ki oda kint. Természetesen azokból, akik bevándorló ellenesek. Viszont azt már nem teszik hozzá ezek az emberek, hogy azért kell külföldről munka erőt beszereznie a vállalatnak, mert az angol állampolgárok nem jelentkeznek ilyen pozícióra.

Legutóbbi tudásom szerint (ez év márciusa) az Egyesült Királyság mostani alap órabére 6,10 font. Azok, akiket felvesznek bruttó 6,50 fontot fognak keresni, azaz hetente nettó 187,5 fontot. Számoljunk csak utána mennyi az magyar forintban? Közel 75.000 forint. Ez mit is jelent? Csupán annyit, hogy szalagmunkásként megkeresed egy hét alatt az itthoni minimálbért úgy hogy talán csak alapfokon beszélsz angolul és nincs semmi releváns tapasztalatod.


Havi szinten ez úgy 300.000 Forint nettó bevételt jelent számodra (750 font szorozva 394-el). Külföldi viszonylatban ez sajnos nem hangzik ilyen jól, viszont ha nincs sok elvárásod lakhatás és étel terén akkor az egyharmadát (100.000 Forintot) félre tudsz majd tenni. Éves szinten ez 1.200.000 Forint lesz.

További feltétel még, hogy magadnak kell megteremtened a hasonlóan magas összeget az első havi kint létedre. Nyilván valahogy ki kell húznod az első hónapot. Ha egyedül vagy könnyebb elindulni, szobát találni. Lakásról ne is álmodj első időben, míg minimum 3-6 hónapot nem dolgoztál le a cégnél, senki nem fog veled szóba állni.

Van előnye, ha egyedül indulsz útnak. Kevesebb a kiadás. Ha ketten jöttök viszont akkor az első hónap után egyszerűbb, hiszen kapásból az egyikőtök fizetése akár teljesen meg is marad.

Ez persze sok mindentől függ is. Hol lesz a gyár? London környékén? Ott elég drága maga a lakás és a közlekedést is saját pénzből kell megoldanod. Kaján persze sokat lehet spórolni, ha a jó boltokba mész be és figyeled az akciókat.

Na de akkor kérdés még, hogy kinek van fölös 300.000 Forintja az elinduláshoz? Megéri ilyenkor hitelt felvenni esetleg a szebb jövő reményében és hogy úgy is kapsz annyi fizetést, hogy visszatörleszd akár két hónapon belül.

Ezt mindenki maga mérlegelje.



Míg itthon a takarításhoz is diploma kell, addig egy másik országban még azt sem várják el, hogy a nyelvüket perfektül beszéld. Hogy is van ez?

Stay tuned for more! Tarts velem legközelebb is.

2014. november 11., kedd

2014 MTV EMA - MTV Európai Zenei átadó ünnepség

Sziasztok!

Még egy témám van ma. Ez zenei vonatkozású.



Tegnap láttam, hogy az egyik kedvenc bandám díjat nyert eme nemes eseményen, úgy hogy gondoltam elhozom ide nektek is, hátha érdekel valakit.

Tehát Glasgow-ban rendezték meg tegnapelőtt az MTV European Music Awards-ot. Nicki Minaj volt a házigazda az idei rangos eseményen.

Íme a nyertesek:

  1. Legjobb dal: Ariana Grande - Problem feat. Iggy Azalea
  2. Legjobb Pop: One Direction
  3. Legjobb női előadó: Ariana Grande
  4. Legjobb férfi előadó: Justin Bieber (Szerintem mondjuk Justin Timberlake vagy Ed Sheeran jobban megérdemelte volna a díjat...)
  5. Legjobb élő előadó: One Direction
  6. Legjobb új előadó: 5 Seconds of Summer
  7. Legjobb Rock : Linkin Park
  8. Legjobb alternatív: Thirty Seconds to Mars
  9. Legjobb Hip-Hop: Nicki Minaj
  10. Legjobb elektronikus előadó: Calvin Harris
  11. Legjobb kinézet: Katy Perry
  12. Legjobb nyomulás (A rövid idő alatt nagy sikert elérő előadó kapja ezt a díjat): 5 Seconds of Summer
  13. Legjobb nemzetközi fellépő: Enrique Iglesias
  14. Nemzetközi előadó: Bibi Zhou - ezt hallgassátok meg, szerintem nagyon szuper
  15. Legjobb videó: Katy Perry - Dark horse ft. Joucy J
  16. Legnagyobb rajongó táborral rendelkezők: One Direction
  17. Legjobb dal, aminek van mondani valója: Beyonce
Volt a show-n skót szoknyás David Hasselhoff és egy T-Rex. (éljenek a dínók!)

Nézzétek meg ezeket a vicces gif-feket a hivatalos oldalon: http://tv.mtvema.com/gifs

Stay tuned for more! Tarts velem legközelebb is.

Győr - XIV. Győri könyvszalon

Szép napot mindenkinek!

Hétvégén Győrött voltam kedves barátnőmnél. Péntek délután érkeztem és vasárnap 10 órakor indultam haza. Mivel előtte dolgom akadt Budapesten így a Keleti pályaudvarról mentem tovább nagyon szuper vonattal. Railjet a neve és München a végállomása. Másodosztályú jegy ára 3000 forint volt hely- és pótjeggyel, a menetidő pedig 1 óra 25 perc. A vonat tiszta volt és hosszú út révén még frissítőt és nasit is felszolgáltak tolós kocsiról.


A belső ülésre telepedtem le, mert az "útitársam" egy nő volt kis lányával aki olyan 4 éves forma lehetett. Egy ülésben ültek ketten, én meg kicsit összehúztam magam. Szerencsére az ülések kényelmesek és nagyok ezen a járaton.



A vágányról viszont rossz helyen mentem ki az utcára megérkezésemkor,  ezért kis időbe beletelt míg megtaláltuk egymást barátnőmmel.


Ezután boltba mentünk, majd barátnőm elment a bölcsibe elhozni a kislányát. A nap további részét otthon töltöttük.

Másnap reggel elvittük a kislányt kacsát etetni a Rába partjára.


Utána bementünk barátnőm anyukájának a könyves boltjába, ahol zenés, mesés programok voltak.

Ott üldögéltünk egy keveset majd haza mentünk letenni a picit aludni. Apuka otthon volt úgy hogy ebéd után kettecskén elbicikliztünk a Győri Nemzeti Színházhoz.


A hétvégén ott tartották a XIV. Győri Könyvszalont. A különböző kiadók (Libri, Ulpius-ház, Könyvmolyképző többek között) strandokat állítottak fel és érdeklődni, vásárolni lehetett náluk.  Voltak még egyéb programok is, lefényképeztem a plakátot, íme:


Továbbá lefényképeztem még ezeket a lámpákat az emeleten, mert nagyon tetszettek. Sajnos úgy néz ki a kép nem adja vissza a látványt (rossz szögből csináltam).


Szombat este még vacsit csináltunk, gyurmáztunk és beszélgettünk. Közben megnéztem életem első teljes Celeb vagyok ments ki innen adását. Hát jókat nevettünk rajta.

Vasárnap ébredés után elvittük a kutyát sétálni a töltésre és utána már indulnunk is kellet a busz pályaudvarra. Győr Székesfehérvár Dunaújváros útirányon jöttem hazafelé. Kicsit késtünk, mivel az utakon még mindig dolgoznak Fehérvár és Újváros között.

Végezetül itt egy kép arról a három könyvről, amit az Oxford Könyvesbolt standján kutattam ki. Dobozokban lehetett turkálni, 500 Ft volt darabja. Címük:

Bryan Burrough: Public enemies (a képen nem látszik, de filmes borítója van, Johnny Depp-es)

 

Ha Győrben jártok, mindenképp nézzétek meg a Városházát és tegyetek egy sétát a Baross utcán. Sok látványosság és üzlet van arra felé. Aztán a Radó-szigeten nézzétek meg a szökőkutat és a pavilont. Üljetek le egy padra hallgatni a víz folyását.


Stay tuned for more! Tarts velem legközelebb is.

2014. november 3., hétfő

Sírok között - film ismertető

Péntek esti programom egy jó része volt ez a mozi film.

Ahogy már írtam az előzetesről is, most megismétlem önmagam. Gyilkolós, elrablós majd nyomozós filmekből sosincs elég. Főleg ha végre kicsit más szemszögből mutatják a főhőst, mint szuperhős megmentőt a pedesztálon.

Ez a történet sokkal inkább az emberi hibákra és sorsokra fókuszál. Főszerepben egy zsaruval, aki alkoholista járőrből nyugdíjazott józan emberré válik. Viszont magánnyomozások révén tartja fenn magát. (Mindenki pénzből él ugyebár.) Hibát követett el sok-sok évvel ezelőtt és ez a mai napig is üldözi, bár a történetben egyetlen szereplőnek mondja csak el.

Maga az alapkoncepció szokványos. Két pszichopata rabolja a nőket, váltságdíjat kér értük és annak ellenére megöli őket, hogy fizet a barát/férj. Viszont a rendőrséghez nem fordulhat a megkárosított, mivel drogdíler. Ezért a férj (Boyd Holbrook), aki felkeresi Matt Scudder-t (Liam Neeson) semmi mást nem akar, mint bosszút állni szeretett felesége gyilkosain. Azonban a nyomozás során kiderül, hogy nem ő az egyetlen akivel ez megtörtént így a többi díler ismerősét is figyelmezteti. Igaz a két gyilkos utána keresgélés teszi ki a film java részét, azért behoznak egy nagyon szerethető karakter, aki még jobb színben tünteti fel nyomozónkat. Egy árva néger fiút. Beteg is, tehetséges is, nincs hol aludnia de azért ne sajnálja senki.

Vér az akad elég. Várod azt is, hogy végre elkapják a tetteseket. Meglepő részek keverednek a sötét humorral, ami ilyenkor előfordulhat. Fegyveres üldözés, közel harc meg persze egy két halál eset színezi a palettát.

Jó karakter felépítés jellemzi a színészeket. A helyszínekből is elég bőséges a felhozatal. Van több lakás, háztető és temető. Igazából kiérződik a rossz és jó közötti határvonal. Viszont nézőként te sem tudod már eldönteni, hogy hol is van pontosan a határ ilyen esetben.


Nem az a legfontosabb, hogy mit tettél a múltba hanem hogy hogyan éled a jelent és milyen döntéseket hozol a jövőre vonatkozóan.


2014. október 31., péntek

Halloween

Sziasztok.

Bár tudom, hogy nálunk ennek az ünnepnek csak pár éve kerekedett hagyománya, én viszont Angliában évről évre láttam mekkora őrület támad a városokban október 31 napján.

Tisztelem a magyar hagyományok szerinti Mindenszentek napját természetesen és megyek is a temetőbe meglátogatni a szeretteimet, emléket állítani nekik egy-egy mécsessel illetve koszorúval.


Maga a Halloween az ősi kelta halotti kultusz ünnepe; boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek éjszakája.

Lentebb jöjjön néhány szuper kép valamint youtube-os videó jelmezekről és ijesztő sminkekről.

Nálam minden évben hagyomány a Karácsonyi lidércnyomás megnézése is, habár karácsony a fő témája még is csak a halloween-i szörnyekről szól ez a zenés film.




Karácsonyi lidércnyomás - This is halloween (magyar felirattal)

Én most el is köszönök. Jó nézelődést.

Stay tuned for more! Tarts velem legközelebb is.

Jelmezek: Figyelem! A nagyon ijesztő/véres képekhez csak linket adok meg.

Morticia - Addams family

Avatar

Leopárd lány

Batman - Harley Quinn

Mary Poppins

Sugar skull

Ollókezű Edward

Fűrész - Jigsaw bábu

Deathnote
Ragyogás

Félig letépett cipzáros arc (a csaj nagyon dögös)

2014. október 30., csütörtök

Könyvmoly Párbaj

Sziasztok!

Mai témám egy kezdeményezés, mely ötödik alkalommal startol november 3-án 00:00:00-kor.

Úgy két éve vettem részt az első párbajomon, akkor sajnos nem sikerült teljesítenem a 11 könyves saját magam által választott kihívást.

Ezt az évet viszont ha törik ha szakad véghez viszem. Idén csak 7 könyvet választottam, melyeket 2015 október elejéig kell elolvasnom és olvasónaplót is kell hozzájuk szerkesztenem. Ez egy részt bele illik a blogom profiljába, hiszen sok ismertetővel találkozhattok így is.



Szóval itt lesz majd mindig feltüntetve, hogy hogy haladok a párbajjal. Pár napon belül lezárják a jelentkezést, így ha netán ti is kedvet kaptatok hozzá akkor itt a link az ő saját oldalukra. Ott minden jelentkezéshez szükséges információt megtaláltok.


Persze a jelentkezés semmilyen kötelezettséggel nem jár. Nincs belépő, senki sem fog rád telefonálni, hogy "Hé mi van már azzal a könyvvel?". Ezt te magadnak alakítod ki és azokkal a könyvekkel, amiket te szeretnél olvasni. Ha már meg van a könyv vagy tudod hogy meg fogod venni/ajándékba kérni, kölcsönbe vagy könyvtárból, sőt akár interneten is olvashatod. A lényeg, hogy olvass és utána véleményezz. Ahogy láttam elég sokan jelentkeztek már és a legtöbbjük nyilvános naplót fog vezetni ezért te is belelapozhatsz abba, amit ők választottak.

Végezetül a listám a következő:
  1. Markus Zusak: A könyvtolvaj
  2. Roderick Gordon: Vissza a felszínre
  3. Lulu Taylor: The winter folly
  4. Danielle Trussoni: Angyalok városa
  5. Kate Mosse: A kripta
  6. Victor Hugo: A nyomorultak 2. kötet
  7. Cassandra Clare: Csontváros
Nem feltétlenül kell ebben a sorrendben haladni (szerintem nem is fogok). Ezek közül a könyvek közül 4 könyvtárból kikölcsönzött lesz és három saját (az idegen nyelvűt ma rendeltem meg). Ha viszont megtalálom valahol fent felsorolt könyvek bármelyikét, mint ahogy a Csontvárossal jártam. Debreceni nagy piacon találtam fél áron, ugye szuper? Szerintem is. Csak úgy mint az Angyalok városára rábukkanni a helyi postán ugyancsak az eredeti ár töredékéért.

Olvasásra fel!
Stay tuned for more! Tarts velem legközelebb is.