2014. november 12., szerda

Angliai szendvics gyáros munka

Sziasztok.

Kering egy hír a neten, mi szerint Angliában új szendvics gyárat építenek és 300 magyar munkást vesznek fel.



Sokakból felháborodást váltott ez ki oda kint. Természetesen azokból, akik bevándorló ellenesek. Viszont azt már nem teszik hozzá ezek az emberek, hogy azért kell külföldről munka erőt beszereznie a vállalatnak, mert az angol állampolgárok nem jelentkeznek ilyen pozícióra.

Legutóbbi tudásom szerint (ez év márciusa) az Egyesült Királyság mostani alap órabére 6,10 font. Azok, akiket felvesznek bruttó 6,50 fontot fognak keresni, azaz hetente nettó 187,5 fontot. Számoljunk csak utána mennyi az magyar forintban? Közel 75.000 forint. Ez mit is jelent? Csupán annyit, hogy szalagmunkásként megkeresed egy hét alatt az itthoni minimálbért úgy hogy talán csak alapfokon beszélsz angolul és nincs semmi releváns tapasztalatod.


Havi szinten ez úgy 300.000 Forint nettó bevételt jelent számodra (750 font szorozva 394-el). Külföldi viszonylatban ez sajnos nem hangzik ilyen jól, viszont ha nincs sok elvárásod lakhatás és étel terén akkor az egyharmadát (100.000 Forintot) félre tudsz majd tenni. Éves szinten ez 1.200.000 Forint lesz.

További feltétel még, hogy magadnak kell megteremtened a hasonlóan magas összeget az első havi kint létedre. Nyilván valahogy ki kell húznod az első hónapot. Ha egyedül vagy könnyebb elindulni, szobát találni. Lakásról ne is álmodj első időben, míg minimum 3-6 hónapot nem dolgoztál le a cégnél, senki nem fog veled szóba állni.

Van előnye, ha egyedül indulsz útnak. Kevesebb a kiadás. Ha ketten jöttök viszont akkor az első hónap után egyszerűbb, hiszen kapásból az egyikőtök fizetése akár teljesen meg is marad.

Ez persze sok mindentől függ is. Hol lesz a gyár? London környékén? Ott elég drága maga a lakás és a közlekedést is saját pénzből kell megoldanod. Kaján persze sokat lehet spórolni, ha a jó boltokba mész be és figyeled az akciókat.

Na de akkor kérdés még, hogy kinek van fölös 300.000 Forintja az elinduláshoz? Megéri ilyenkor hitelt felvenni esetleg a szebb jövő reményében és hogy úgy is kapsz annyi fizetést, hogy visszatörleszd akár két hónapon belül.

Ezt mindenki maga mérlegelje.



Míg itthon a takarításhoz is diploma kell, addig egy másik országban még azt sem várják el, hogy a nyelvüket perfektül beszéld. Hogy is van ez?

Stay tuned for more! Tarts velem legközelebb is.

Nincsenek megjegyzések: