2014. november 28., péntek

Albérlet keresés Budapesten

Sziasztok!

Hát ez a mostani albérleti kérdés nem igazán egyszerű. A viszonyok sem könnyítik meg a keresést és akkor ott van még az a sok rossz tapasztalat, amit hall az ember.

Ha a fővárosban szeretne valaki bérelni akkor még háromszor rosszabb a helyzet. Ugye minél több az ember annál nagyobb az esély átverésre.


Ott vannak például a közvetítő irodák, akik tőlünk kérnek el változó összeget (7-8 ezer Ft) azért, hogy kiadjanak egy listát vagy egy tulajdonosnak a nevét. Kérlek, ne dőljetek be nekik. Az a lista már rég elavult vagy ők is csak az ingyenes internetes hirdetések közül szemeznek és azt dugják az orrod alá.

Másik ilyen téma az előre küld/add oda a kauciót mert többen is jönnek nézni a lakást és hogy téged vegyenek így előre vagy biztosítsd be a helyed. Amíg nincs kulcsod és szerződésed nem adsz pénzt senkinek! Legalább egy átvételi elismervényed legyen Névvel, címmel és SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY számmal ellátva. Természetesen előtte megnézed azt az igazolványt, hogy ténylegesen az az ember szerepeljen rajta és a valós azonosítót írja rá.


Ha jelenleg nem Pesten laksz, próbálj meg egy-egy óra eltéréssel több albérletet is beiktatni a napirendbe, így nem kell a távolsági busz/vonat jegyet többszörösen fizetned.

Ha már ott tartasz, hogy szerződés kötésre kerül a sor, figyelj oda nagyon. Mielőtt aláírod nagyon figyelmesen olvasd el! Milyen jogaid és kötelezettségeid vannak a lakással illetve főbérlővel szemben; határozott vagy határozatlan idejű a szerződés; helyes adatok és CÍM szerepel-e benne. Azt is jó tisztázni, hogy a karbantartási/javítási (dugulás, hűtő elromlás) munkálatok kit terhelnek milyen mértékben. Kaució adása esetén keress olyan pontot, ami kiköti mikor kaphatod vissza azt. Olyan például ügyvédek szerint semmis, hogy határozatlan a szerződésed, még is a főbérlő nem adja vissza a kauciód ha egy éven belül elköltözöl. http://hir6.hu/cikk/68117/alberletdilemma_vigyazzon_mit_ir_ala

A kaució az esetleges javítási illetve fizetésképtelenségi problémáktól védi a főbérlőt, fel nem használható ilyen biztonsági célokra.


Olyan esetleg lehet, hogy késedelmi díjat számolnak fel ha késve fizeted a számlákat vagy a bérleti díjat. Mondjuk szerintem mivel magánemberektől bérelsz ez egy vicc, de valahol muszáj kompromisszumot kötnünk. Aztán pedig ha a szerződésbe bele van írva, hogy a bérleti díjat az fogyasztói árindex változás alapján változtathatják évente egyszer... infláció van, ezt sajnos kivédeni nem nagyon lehet.

Óvakodjatok a túl szép, hogy igaz legyen típusú hirdetésektől is. Ha meg van adva pontos cím a hirdetéshez, esetleg maps.google.hu oldalon nézzétek meg valóban egy lakóházhoz tartozik-e.

Ha meg is beszéltek egy időpontot a főbérlővel lakásmegtekintés miatt, mielőtt elindultok érdeklődjétek meg, meg van-e még az adott ingatlan. Nehogy potyára induljatok el.


A lakásban jól nézzetek meg mindent. Érdeklődjetek az elektromos használati tárgyak működése iránt. A rezsi költségekről is érdemes előre tájékozódni, de úgy 20.000 Ft alatt egyedül sem fogtok kijönni. Én ezt egy átlagnak gondolom közös költséggel, téli fűtéssel együtt. Persze a fűtés típusától is függ. Átalányos-e vagy gáz konvektoros stb. stb.

Oldalak, ahol én kerestem albérletet:

www.alberlet.hu

www.ingatlan.com

www.ingatlanbazar.hu

Ott van még az OLX és a Jófogás is, valamint facebook-on is van egy csoport Budapest Albérlet néven.
A paraméterek megadása után én szeretem a térképes módot használni. Sokkal egyszerűbb ha egy bizonyos kerületben vagy területen keresel lakást.


Egyébként kereső hirdetést is megéri feltenni ezekre az oldalakra. Hátha téged hívnak majd lehetőséggel és nem te őket.

Úgy egyelőre ennyi a tapasztalatom. Majd ha beköltöztem a saját helyemre, még biztos felmerülnek más dolgok is. Olyan nincs, hogy nem.

Stay tuned for more. Tarts velem legközelebb is.

1 megjegyzés:

lovely cat & dog írta...

"well share. more useful information and fun activity on columbus
body rubs
, u can find what u want"