2014. november 24., hétfő

Transzcendens - film ismertető

Sziasztok!

Újabb Johnny Depp film, mondhatnátok sokan. Vajon mikor jutunk már el odáig, hogy megunjuk eme tehetséges ám rendkívül sokat szerepeltetett színész filmjeit? Igaz, szerintem 2012-ben túljutottunk a mélyponton az Éjsötét árnyék című alkotás kapcsán így koncentrálhatunk a tényre, hogy végre egy komoly karaktert alakít a fent említett férfi.


Ez a történet az emberi faj túléléséről szól. Legalább is a mi lenne, ha a Földet egy mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép irányíthatná?

Adott egy tudós házaspár (Will és Evelyn Caster). Kutatásaik során gén manipulációval és egy érző, gondolkodó számítógép létrehozásával foglalkoznak, amikor merénylők megtámadják őket és kutatótársaikat. Bár Will a golyólövést túl éli, kiderül hogy olyan mértékű radioaktív sugárzást juttattak a testébe, amivel már nem bírja sokáig. Így Evelyn és Will legjobb barátja Max Waters ( Paul Bettany) megpróbálják a majmos kísérleteket felhasználva a haldokló tudós tudatát egy gépbe táplálni.



Rebecca Hall (Evelyn Caster)

Paul Bettany (Max Waters)

Felmerülnek bizonyos kérdések tetteik kapcsán.

Ha tényleg sikerül is az átvitel, vajon mennyi marad meg magából az emberből?

Akik ismerték hogy birkóznak meg a ténnyel, hogy ott van és még sincs a hőn szeretett ember, akit egykor ölelhettek, simogathattak?

Milyen hatással lehet egy (akármennyire is) emberi tudattal rendelkező gép a világra? Hiszen csak egy internetkapcsolat által hatalmas kapacitása által akármit elérhet.

Két élű fegyver ez úgy gondolom. Mert a gép, aminek nincsenek érzelmei és adott algoritmusok, programok alapján határoz bizonyos helyzetekben, olyan döntéseket hozhat, amik még jobban ártanak a befolyásolt emberek részére. (Lásd Sasszem című film) Viszont a gép, aminek érzelmei vannak valaki(k) iránt vajon képes elvonatkoztatni? Esetleg képes egyes tulajdonságokat feláldozni annak érdekében, hogy az emberiség egy erősebb, egészségesebb faj lehessen... Nem feltétlen akar ő rosszat cselekedetei által, de mit teszünk ha meg kell állítanunk mert túl gyorsan és túl messzire megy?

Ha érdekelnek a válaszok, nézd meg te is ezt a 2014-ben bemutatott izgalmas, drámai és sci-fi besorolású filmet.

Főbb szerepekben még találkozhatunk Cillian Murphy-vel, aki egy FBI ügynököt alakít. Valamint Morgan Freeman-nel, aki Evelyn jóbarátja és szintén tudós.

Stay tuned for more. Tarts velem legközelebb is.

1 megjegyzés:

haizegable írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.