2012. december 13., csütörtök

Lakásbérlés

Kedves Olvasók!

Mivel most költözünk először önálló lakásba közvetítőn keresztül, ezért gondoltam írok. Ez egy olyan momentum, amire biztos ti is sokan kíváncsiak vagytok. Nos először interneten kiválasztottuk a lakást, ami nekünk tetszett. Majd időpontot kértünk megtekintésre. Fel is hívtak, hogy 3 napon belül elmehetünk egy ügynökkel, ott is voltunk. Megnéztük magunknak a lakást. Szép volt, tetszett az elrendezés is. Bútorozottat kerestünk, hiszen nincs semmink és egyelőre nem is tervezünk vásárlást (elég nagy plusz kiadást jelentene).

Első "saját" lakás lévén megérdeklődtük, mit hogy kell fizetni, és körülbelül mennyi háztartási költséggel számoljunk (gondolok itt víz, gáz, villany, közös költség). Mivel még nem költöztünk be, ezért pontos összegeket nem tudok mondani. Annyi biztos, hogy 575 fontot fizetünk majd havonta a lakásbérlésre.

A közvetítő ezután leveszi a saját adminisztrációs díját a kártyánkról (ezzel levéve a lakást a piacról). 318 fontot kértek el mindezért. Hatalmas összeg, és így a lakásba még nem fizettünk semmit. Ezt a díjat nem térítik vissza semmilyen formában.

Elmondták még azt is, hogy beköltözésnél 575 fontot plusz egy havi kauciót ( egy havi bérleti díj + 200 font; megjegyzem minden közvetítőnél más a díjazás!!!!) plusz egy úgynevezett Check-out fee-t is ki kell fizetnünk az 1410 font összesen, szóval ott tartunk, hogy rövid időintervallumon belül kifizettünk 1730 fontot..... Forintba átszámolva ez több mint 600 ezer. Persze mindezt úgy tehetjük meg, hogy kitöltünk egy 4-5 oldalas papírost, amin előző lakhelyeinket (3 évre visszamenőleg), általános információkat, munkahelyi információkat évi átlagbér-kalkulációval és banki adatokkal egybekötve leadunk. Pluszba kell egy igazolás a banktól, és felhívják a munkáltatódat is. Viszont ha fizetésed (jelen esetben kettőnk fizetése) nem éri el a két és félszeresét a leendő lakás bérleti díjának, akkor nem állnak szóba velünk. Legalább is így tájékoztatott az egyik hölgy.
Kell biztosítást is kötnünk, ami fedezi a főbérlő kárát is, ha valamit tönkre teszünk, az úgy havi 10 font körülbelül.
Aztán ott van a közös költség szerűség (Council tax) ami kategóriákra van osztva. Mi a legalacsonyabba tartozunk szóval úgy évi 910 fontot kell fizetnünk, havi 91 fonttal számolunk tehát. Gáz és villany szempontjából most nem tudom hogy állunk, mert ugyan azt mondta az ügynök, hogy egy úgynevezett pálcikáról veszik majd le a pénzt. Ami azt jelenti, hogy bármelyik boltban pénz összeget töltünk a pálcikára/kulcsra ( úgy néz ki, mint egy USB) aztán azt rakjuk be az órába, és ő onnan veszi le szépen a pénzt. De most kaptunk egy levelet, amiben értesítenek, hogy átírják a nevünkre az összes szolgáltatást, és választhatunk, hogy szeretnénk fizetni. Illetve, hogy milyen formában kívánjuk használni a fent említetteket. Ezzel szerintem biztos ami biztos alapon bemegyek az irodába eligazítást kérni. Egyébként a papírra havi 95 font van írva átlagban számítva a gáz és villanyra.

Megnéztem a szolgáltató oldalát, és azt írják ha szeretnénk lecserélni ezt az USB-s módszert, akkor 52 fontot kell fizetnünk. Úgyhogy egyelőre szerintem így hagyjuk és megkérdem, lehet-e változtatni az idő folyamán, ha ez nem megfelelő számunkra.
Vízről egyelőre nem tudok nyilatkozni, mindössze annyit, hogy külön van az ivó- és a szennyvíz.
Ha kapunk egyéb papírokat vagy értesítést, akkor majd én is írok ide.

2012. október 6., szombat

Nyár, második munkahely és bicikli vásárlás

Szervusztok!

Elég rég nem írtam, de igazából ez idáig nem is volt sokminden megosztani való. A júliusom utazással telt, voltam otthon, augusztusban két hétig a szüleim voltak itt. Közben bőszen munkát kerestem és már fel is adtam volna, mikor kaptam egy telefonhívást. Egy Subway étteremből kerestek, hogy még érdekelne-e egy munkalehetőség. Körülbelül két hónappal azelőtt adtam le oda jelentkezést, akkor nyílt az üzlet szóval már kissé el is felejtkeztem róla. De természetesen igent mondtam, meg is beszéltünk egy interjú időpontot a boltba. Ez már szeptember közepén történt, az út a lakásomtól 40 perc volt gyalog, ennek nem nagyon örültünk, de együtt kisétáltunk. A beszélgetés jól ment, kaptam is egy időpontot, amikor bemehetek 2 órára kipróbálni a munkát. Ennek okai: tetszik-e nekem, bírom-e és hogy látnak-e bennem fantáziát. Aznap a manager aláiratott velem sok-sok papírt, megmutogatta a sütőket meg a különböző helyiségeket, pultokat. Jól mentek a dolgok, de elment mielőtt én végeztem és így nem tudtam, hogy most akkor tulajdonképpen kellek-e ide egyáltalán. Pár nap múlva (azt hiszem vasárnapi nap volt) jött a hívás, hogy jól éreztem-e magam és folytatnám-e. Természetesen igent mondtam, kellett a munka :) Következő alkalommal már szerződést irattak velem alá, és kaptam munkaruhát is. Tréning napom volt egy szerdai négy órás műszak, amikor is sok mást megmutattak, és még a salátás részhez is odaengedtek, hogy kiszolgáljak. Csütörtökön már négy órás tréningem volt, plusz egy négy órás műszak rá még. Ezt azért írom külön, mert a tréning napokat csak egy teljes ledolgozott hónap után fizetik ki elkerülve azt, hogy ledolgozol mondjuk két nap tréninget és utána nem látnak téged többet. Aztán utána pénteken már üzenetet kaptam, hogy tudnék-e előbb kezdeni, mert eléggé el vannak maradva a többiek a zöldség és hús előkészítéssel. Persze ilyenkor jó pont, ha előbb mész. Mentem is. Most értem a második hetem végére. Még mindig nagyon sok dolog van, amit nem tudok, de kicsit azért magabiztosabbnak érzem magam. Már én készítek kenyereket is, kérdezés nélkül tudom, hogy mikor mit kell tennem, de ha nem vagyok biztos csak egy kérdésbe kerül és máris találnak nekem elfoglaltságot. Igazából minden munkatársam rendesen viselkedik velem, két-hárommal már elég sokat dolgoztam együtt, velük ugye könnyebb. Beszélgetünk erről is arról is, tudjuk már ki-mit-melyik részen  csinál. Jövő hét hétfőn délutános műszakban leszek, akkor jön még egy nagyobb falat oktatás: A kassza. Érintőképernyőt használunk, és már egy hete van számom is, amibel be tudok lépni. Ott kell bejelentkezni, ha megérkezel és ha elmész, valamint a szünetedet is fel kell tüntetni. Ja igen, 15 perc szünet jár 4 óránként egy szendviccsel és egy sütivel. Inni bögrékből lehet akármennyit a folyós üdítőkből (kóla, fanta, sprite).
Eddig összességében jól érzem ott magam, egy biciklit is vettem. Van a városban egy jó bolt, ahol használt bicikliket is lehet kapni. Mint a közlekedés és a lakás, a bicikli is oltári drága újonnan! Van ugyan 99 fontos új bicikli, de az szétesik alattad, a jobbak 200 font körül vannak. Viszont használtból egy 90 fontos az kitart jóóóóó sokáig ha te is vigyázol rá.

Végezetül belinkelem a Subway hivatalos honlapját, ha esetleg kedvet kaptatok körül nézni rajta. Persze van magyar is, de még csak hat városban található meg, és kicsit más a kínálat is.
http://www.subwayhungary.com/hu/index.html
http://www.subway.co.uk/

2012. június 15., péntek

Első munkahelyem

Na hát az első munkahelyem három hétig tartott. http://www.booking.com/hotel/gb/tulip-inn-portsmouth.hu.html?aid=319854;label=tulip-inn-portsmouth-3oB*2*ALUT0Q*2nYHwucnQS4313725659:pl:ta:p1:p2:ac:ap1t1:neg;ws=&gclid=COm56avL0LACFVMetAodYTJrXQ Itt dolgoztam. Jó is volt, meg nem is. A tréningem 5 napig tartott, nagyon jól éreztem magam. Az emberek kedvesek voltak, a munka jól ment, tanultam, amit kellett. Aztán mikor átkerültem a saját hotelomhoz, ott már nehezebb dolgom volt. Széthúzás, és klikkesedés fogatott. Már az első két napban megtapasztaltam, mennyire nehéz az irányítás. A szabadnapomon is be kellett mennem, hogy mindent átvegyek a helyettesítőmtől, majd ő elment szabadságra. Egyedül maradtam. A dolgozóim nem jöttek be dolgozni, vagy csak visszautasították a kéréseimet. Itt nem számít, hogy mennyit hiányzol, vagy mivel indoklod. Be se telefonálnak, egyik nap nem jönnek, másik nap igen, mintha mi sem történt volna. Hat napot dolgoztam egy huzamban, volt olyan, hogy 8 óra helyett 12-t húztam le, mert nem volt elég emberem. Persze a nagyfőnök behivatott az irodájába. Azt hittem egyből elküldenek, nagyon meg voltam ijedve, és fáradt is voltam. Reggel fél hétkor kezdtem és este fél hétkor még benn voltam. Persze sok ember dolgozik 12 órás műszakba, nem is az a fontos. De ő ellenben megdicsért a kitartásomért, és megköszönte, hogy nem hagytam cserben a céget. Viszont felhívta a kis főnökömet, akivel csúnyán elbeszélgetett, mert úgy gondolta az ő hibája volt, az ami történt. Persze ő azonnal bejött, pár napot velem töltött, majd 3-4 nap alatt kijelentette, hogy nem vagyok alkalmas a munkára. Nem vagyok eléggé motivált és a társaság fele azt sem tudja ki vagyok. Meg persze azt is mondta, hogy én vagyok a lassú, miattam nincsenek időre kész a szobák, holott én csak ellenőrzöm őket, viszont az utolsó napokban 10-20 szobát saját magamnak kellett kitakarítanom. Voltak ott más magyarok is, beszélgettem sokat velük, ha tehettem. Ők is amilyen hamar csak tudnak, el akarnak menni, mert nem bírják. Az a legrosszabb, hogy nem órabérben, hanem szobák után fizetik őket. És mivel három szobát kellene egy óra alatt kitakarítani, ami képtelenség persze, így nem keresik meg a minimálbérnek megállapított 6,08 fontot. Persze tudja a cég, hogy ez illegális, ezért hajszolják a dolgozókat. Se wc-re, se enni, se inni nem nagyon van idejük. Persze ugyanez a cég másik városban jól működik, nem vettem észre, hogy ilyen rossz helyzetben lettek volna. Vezető, és csapatszellem függvénye csak. Viszont én munka nélkül maradtam, úgyhogy most ha megkapom a papírjaimat, akkor jelentkezek munkanélküli segélyért. Csak amíg nem lesz másik munka. A párom szerencsére jól dogozik, elégedett vele a cég, át is veszik rendesen az Aldihoz, csak meg kell várnia, amíg letelik a szerződésben meghatározott idő.

Formanyomtatványok

Na fejlemények munkával kapcsolatban. Ha először munkába állsz van egy P46os formanyomtatvány, amit kitöltesz. Ez azért kell, hogy megállapítsák milyen adókulccsal, mennyit vonjanak majd le a fizetésedből. Ezzel a papírral az első állásodnál nem fognak tőled adót és TB-t vonni, ezáltal több marad a fizetésed értelemszerűen. Ha a munka hirdetésben szerepel pénz összeg, az bruttó, tehát abból még levonások következnek. Ha elhagyod a munkahelyet akkor viszont P45-ös nyomtatványt KÖTELES adni a munkáltató, az amolyan elszámolásos papír, melynek első részét az itteni adóhivatal kapja, másik három részt pedig te. Két részt oda kell majd adnod, ha új munkáltatód lesz, vagy ha segélyt kérnél az államtól, egyet pedig MINDIG megtartasz magadnak.

2012. május 18., péntek

Szobabérlés

Igazából nem panaszkodhatom, nincs rossz helyünk. A lakótársak aranyosak, a hely nem lepusztult.  Szép a környék, lehet sétálgatni, a boltok sincsenek messze. Sőt igazából egy egész bevásárló sorunk van. Mindent megtalálsz. Műszaki cikkek, ételek, italok, ami csak a háztartásba kellhet. Gyors kajáldák, fodrász, konditerem, bankok, könyvtár is van :) Ami ugye a több lakótársas lakással jár, hogy nem éppen tiszta sokszor, illetve hangoskodás az megy akár hajnalban is. Sok a számunkra idegen, akik esetenként éjszakát/éjszakákat töltenek itt, de mivel lakatos ajtónk van, így hát nem lázadozunk ellene. Azért jó lesz majd elköltözni, ott ahol már csak ketten leszünk, és tisztaság és csönd lesz, ha úgy akarjuk :)

Munkába állunk

Hát megcsináltuk. Három hét alatt találtunk munkát mind a ketten úgy, hogy frissen költöztünk, senkit nem ismertünk. Most már ki merem jelenteni, hogy ne féljetek jelentkezni. Ha nagyon szeretnétek azt az állást, de úgy gondoljátok, hogy mivel magyarok vagytok nem fognak felvenni, FELEJTSÉTEK EL. Az, hogy magyar vagy, sokszor jó pontot jelent. Persze angolul tudni kell csevegni az interjún, de ha megemlíted, hogy magyar vagy, az interjúztató biztosan megjegyzi, hogy nahát, én is ismertem/ismerek magyarokat netán itt is dolgozik egy pár. Én így jártam. Van főiskolai végzettségem meg két év tapasztalatom a szakmában és menedzseri pozíciót ajánlottak nekem. A párom egyelőre nem járt ilyen jól, de munkát neki is sikerült találnia. Egy Aldiban árufeltöltő, viszont állandóan küldözgeti ő is az önéletrajzait mindenre, ami tetszik neki. Ha egy héten belül nincs jobb, akkor megyünk vele is munkaközvetítőhöz.

Íme egy kis tapasztalat az én első három interjúmról: (igen három interjú)

Beküldtem az önéletrajzom egy munkaközvetítőn keresztül meghirdetett pozícióra (mondván, áh úgyse). Körülbelül 10 perc múlva csörgött a mobilom, felkapom és egyből azon kapom magam, hogy egy interjút beszél meg velem az ügyintéző. Szép ruhában, csinosan bebattyogtunk szerelmemmel (egy órás út oda - meg még egy vissza) a központba, ahol is felmentem az irodába. Ott úgy nyitottam, hogy fél órát papírt töltögettem. Készüljetek fel, kelleni fog minden egyes adat. Ha referenciát írtok be pontos cím és telefonszám. Mondjuk tapasztalat szerint fel sem hívják... Tőlem a három interjú alatt egyszer sem kértek referencia levelet sem, iskolai bizonyítványt sem. A léééényeg, hogy el tudd magad adni. Lássák, hogy te ahhoz a munkához értesz és akkor nyert ügyed van. Az ügyintézőm irtó aranyos középkorú hölgy volt, jókat nevetgéltünk, nem az a feszengős úristen-mit-mondok-ha-megkérdezi-ezt-meg-azt-féle. Beleírt még egy két dolgot az önéletrajzomba, amit soha NE FELEJTS el elvinni magaddal. Ha előre el is küldted, akkor sem fogják kinyomtatni. Szívás, de hát nekünk kell gürizni az állásért. Miután mindent megbeszéltünk megígérte, hogy megpróbál nekem intézni egy interjú időpontot a hölggyel, aki a szállodában dolgozik.

Pár napot kellett várnom, de végül úgy 3-4 nap elteltével megvolt az első időpontom. Előtte még vissza kellett mennem az ügynökséghez, hogy "felkészüljünk" a beszélgetésre. Nem mondom, tényleg hasznos tanácsokat kaptam, de megint két óra séta helyett el is mondhatta volna ezt telefonon szóval ha ilyennel találkoztok, kérdezzétek meg, hogy lehetne-e telefonon, mert messze laktok. Aztán ugye megint kiöltöztem és elbuszoztunk a hotelig, ahol a meghallgatás volt. A hölgy, akivel a találkozóm lett volna, körülbelül fél órát váratott. Na jó, többet kicsivel. Majd miután megérkezett olyan beszélgetésbe csöppentem, ami inkább volt egy de rég találkoztunk tea délután, mint egy hivatalos azért találkoztunk, hogy megfelelsz-e az elvárásoknak. Persze az interjú végén én is megtudtam mit kellene csinálnom, ő is kapott egy képet rólam. Úgy köszöntünk el, hogy ő megadta a mobil számát, hogy bármi van őt keressem, és hogy ha nem gond lenne még egy interjú a közeljövőben. Na ott kicsit összeomlott a lelki világom. Itt teperek egy órája és még egy interjú?! Na mondom mindegy, mosolyogva megköszöntem, hogy időt szakított rám, és vártam a hívását.

A közvetítőm már persze tűkön ült, háromszor telefonált, üzenetet hagyott miegymás, hogy mégis hogy sikerült, mi történt. Elmondtam neki röviden velősen, és megint 2-3 nap múlva megkaptam a harmadik időpontom a szálloda menedzseréhez. Oda is nagyon csinosan felöltöztem, buszra szálltam immár egyedül (mert kedvesemnek az volt az első munkanapja). Kiderült, hogy igazából a hivatalos része a munkakeresésemnek akkor jött el. Sok-sok kérdéssel bombáztak, beszélnem kellett több, mint fél órán keresztül. Nagyon megizzasztottak, bevallom valahol történetet kellett kitalálnom, mert nem volt a kérdéshez megfelelő válaszom (nem történt még velem előtte olyan, megesik.) Pluszban feladatot is kaptam, mivel nekem egy 15-20 fős takarító csapatot kell menedzselnem a hotelon belül így be kellett mennem egy szobába, amit már megcsináltak, körülnézni és utána bemenni egy olyanba, amit "látszólag" megcsináltak. Inkább az én vizsgáztatásomra volt berendezve, ugyanis papírral és tollal felszerelkezve mindent fel kellett írnom, ami a szobában probléma volt. Meg is írtam a listám, majd odalent találkoztam ismét az úriemberrel. Elmondtam, miket vettem észre, ő meg hevesen bólogatott, mivel kiderült, hogy minden hibát észrevettem. Kérdezgetni ilyeneket, hogy mikor kellene kezdeni, mennyi a pontos fizetés, írunk-e szerződést nem mertem kérdezni, mert azt sem tudtam kellek-e nekik, úgyhogy mikor elköszöntünk, ígéretet kaptam, hogy hamarosan értesítenek. Még haza sem tudtam érni, csörgött a telefon, hogy felvettek. Csak sajnos ott álltam zéró információval.

Az ügynököm csak annyit tudott elmondani, hogy az egy hetes tréningem, ami végül is öt napra csökkent az melyik nap kezdődik, és melyik városban (persze azt tudtam előre, hogy tréningre kell mennem, ha felvesznek). Úgyhogy elhatároztam, felhívom első interjúztatóm, tudjátok "megadom a számom, mindig engem keress, ha van valami kérdésed". Akartam neki szólni, hogy megkaptam a jó hírt, de még nem vagyok otthon, és visszahívnám úgy fél óra múlva. Hát sajnos nem úgy sikerült, ahogy akartam. Annyit sikerült megtudnom nagy hirtelen, hogy hánykor kell mennem az első tréning napomon.

Kérlek benneteket, ha interjúra mentek, KÉRDEZZETEK MEG MINDENT, ami a munkával kapcsolatos, ne járjatok úgy, mint én, aki most kicsit a ködösben érzi magát. Persze valószínű, hogy kiderül minden, ami még homályos, de úgy nem kellene kétségek között lennetek.

Ez az én kis történetem mára, jó hosszú lett. Köszönöm, ha mégis elolvastad, és kérlek fordulj hozzám mindenféle kérdéssel bizalommal.

2012. május 9., szerda

Munkaügyi központ!!

Ennek ugyebár korábbi posztból kiderült az angol neve: Jobcentre Plus. Interneten rá lehet keresni, minden városban van kirendeltsége.
https://www.gov.uk/jobsearch

Én ilyen helyet még nem láttam. Bemész, ott van egy pár pult, állnak ott a fogadó nénik-bácsik. Nekik elmondod, miért is jöttél és ők szép mosolyogva válaszolnak. Ingyenesen kereshetsz munkát a 8-10 érintő képernyős gépen, és a munkáltatót ingyenes hívhatod fel a szintén ott kihelyezett vezetékes telefonról. Vannak továbbá ügyintézők beljebb, akik az ügyes-bajos dolgaiddal foglalkoznak, idesorolva a kérvényeket, munkaügyi segítséget, önéletrajz írás egyebek. Ha nem tudsz angolul, akkor próbálj meg valakit megkérni a környezetedbe, aki segítene eligazodni a honlapon.
Ez egy nagyon nagyon fontos és hasznos dolog lehet első időkben. Van például fiataloknak külön programja. Tapasztalatszerzés céljából kiközvetítenek céghez, hogy némi fizetés kíséretében megtanuld álmaid munkáját. Itt is leírom, hogy hozzám is fordulhattok bármilyen kérdéssel. Max. átirányítalak titeket valahova, ha én nem is tudom a választ.

Életjel, National Insurance Number, Munkakeresés

Ne haragudjatok, hogy egy hónapja nem posztoltam, de áprilisban nem volt még mit, plusz otthon is töltöttem két hetet. Szóval a lakásunk nem volt átverés, most is itt lakunk. Lakótársak fiatalok, aranyosak, de olyan nagy a mocsok, hogy azt már nehéz eltűrni is. A szobánk a mi területünk ott rend és tisztaság van, ha konyhába vagy fürdőbe megyünk mindent eltörlünk mosunk magunk előtt. Hatalmas a város, eléggé kívül lakunk, egy óra séta a bevásárló központ megy úgy az egész belváros. A déli tengerparthoz még dobjatok rá egy órát. Persze lehet buszjegyet venni, de nem akarunk ilyenre költeni, amíg nincs egyikünknek legalább munkája.

Egy hete voltunk megigényelni a biztosítási számunkat. Másik városba kellett vonatozni, szakadó esőben fél órákat gyalogolni, de megérte. Az ügyintézés simán ment, iszonyat aranyos volt az ügyintéző (mondjuk ezt is biztos hivatala válogatja). Elkérték a személyimet, lefénymásolták meg gondolom meg is nézhettek valami adatbázisban is. Utána leültünk egy kis ablakhoz beszélgetni, papírokat töltögetni. Nem volt több az egész 10 percnél. Meglepődtem, hogy amit kértek még tőlem az a TAJ kártyám, sajnos nem volt ott nálam így a magyarországi címemet kérték el (érdemes a szüleid lakhelyét megjelölni). Kérdeztek még ilyet, hogy: - mikor jöttem Angliába - voltam-e már azelőtt az országban - lakcímet - anyukám nevét - házas vagyok-e - állampolgárságom (van-e másik a magyaron kívül) És az eredmény, hogy elvileg két héten belül küldik a számot az általad előzőleg megadott címre. De addig sem kell csüggedni, kapsz egy átmeneti számot, amire tudsz hivatkozni, ha esetleg munkába állnál illetve ügyet intéznél a munkaügyiben (következő cikkemben bővebben).

Következő napirendi pont a munkakeresés. Ahogy írtam ott az internet, de van sok-sok munkaközvetítő cég, ahova be tudsz regisztrálni. Én most egy ilyenen keresztül megyek álmaim meghallgatására holnap. El kell mondanom, igenis számít a magyarországi tapasztalat, és ne adjátok annál alább, amit szeretnétek csinálni. Persze ha épp nincs hirdetve az a munkakör, vállalj el mást, de jó angollal akárhova felvehetnek, ahova csak kívánkozol :) Munkaközvetítői díjat nem kell fizetned, ők is gyakran hirdetnek internetes oldalon, de ha beírod google maps-ba, hogy ilyen cégeket keresel, kiadja sorjában a helyi irodákat. Egyébként köszönöm a google maps térképnek, nem először menti meg az életemet. Mindent azon keresek: hol tudok nyomtatni, bevásárolni, buszmegállók merre vannak, akármi. Bővebb infóért nyugodtan írjatok nekem privátba, bárkit szívesen fogadok. Kevese vagyok azon magyaroknak, akik nem tipornak másokat a földbe sőt még segíteni is hajlandóak.

2012. április 7., szombat

Lakásbérlés kiegészítés!!

Azt hittem túl vagyunk már a nehéz időszakon, de sajnos most így utolsó előtti hétre megint galibát okozott a lakásügynökség. Ugyanis megint visszamondták a találkozót, miszerint is mi nem költözhetünk oda 3 hónapra, mert a legrövidebb idő ahhoz a lakáshoz 6 hónap, amit ugye már mondtam, hogy nem tudunk kifizetni, és biztos, hogy ti sem fogtok. Tehát a megoldás mégis csak a privát főbérlőkben rejlik. Persze nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy átverjenek. Tippek arra, hogy mi hogy jártunk le ez ügyben:
- telefonos kapcsolat felvétel a hirdetése alapján, (hányan lennétek; milyen hosszú időre; van-e gyerek/állat; kell-e előleget fizetni;)
- időpont megbeszélés, amikor is megnéztük a lakást,
- elmenni megnézni, hogy egyáltalán létezik-e a hely,
- szétnézni meg van-e minden, ami kell,
- ha tetszik, esetleg előzetes megbeszélés alapján papírt is írhattok arról, (főleg, ha pénz is cserél gazdát) hogy ezt a lakást te kivennéd.
- kérj papírt (tulajdonosi levél, esetleg számla a lakáshoz(villany stb.) a főbérlőtől, ami bizonyítja, hogy az ő nevén van a lakás.

Persze, ha otthonról intézkedsz ez akkor elég nehézkes. Egyébként mi is így vagyunk, hogy csak két hét után költözünk, és így kicsit több munka az, hogy megbízhatónak tűnjünk mi is.

Így most nekünk előre 210 fontot kell kifizetni, ami az első két heti lakásbérünknek megfelelő összeg, így ha majd beköltöztünk, csak a másik két héttel tartozunk. Persze lesznek helyek, ahol kauciót kérnek, de ha papírt hajlandóak róla írni, akkor abba is bele lehet menni.

420 fontért kapunk így egy szobát, nem fizetünk ki előre 1500-2000 fontot se, mégis lesz hol laknunk.

Azon gondolkodom, hogy olyan céget kellene alapítanom, ami ilyen hozzánk hasonló magyaroknak nyújt segítséget lakás-, munkakeresésben, önéletrajz összeállításban, munkára jelentkezésben. Utánanézek, hogyan is lehetne :) Szerintem lenne rá kereset. Szerintetek???

2012. április 2., hétfő

Munkakeresés

Másik téma, ami nagyon sokakat foglalkoztat. Ha Angliában akarsz dolgozni, legalább tudd megkérdezni, hogy hol tudsz egy kiló kenyeret venni. De tényleg. Persze vannak mázlis emberek, akik nulla angollal kievickélnek és még fel is veszik őket valahova, de ilyet csak akkor csinálj, ha úgy gondolod, van elég vér a pucádban és/vagy biztos vagy benne, hogy idekint ragadni fog rád valami. Ha már jobban vagy az angollal olyannal érdemes próbálkozni, mint a helyi újság vagy a www.gumtree.co.uk aztán ott vannak a minden városban megtalálható Jobcentre plus irodák, ahol bármiben segítenek. Munkát keresni, önéletrajzot írni, támogatást igényelni, ott kell elintézni a national insurance numbert is. Magyarán ez az angol állami munkahivatal. Hivatalos oldalukat itt eléred: http://www.direct.gov.uk/en/index.htm Persze csak angolul. Minden, amit valaha érdemes volt és lesz tudni a dolgok működéséről, itt le van írva. HIVATALOS, ÁLLANDÓAN FRISSÍTETT OLDAL, ami álláskeresési funkciót tartalmaz.
Aztán ott van még a www.reed.co.uk, ahol esetleg találhatsz érdemleges munkát. Itt sajnos magasabb pozíció van meghirdetve, én csak elvétve találok megfelelőt.
Az előbb említett Gumtree olyan, mint otthon az expressz. Nem mindig megbízható, pénzt senkinek semmikor előre, Tudjátok. De ide tesznek fel kisebb volumenű állásajánlatokat, mint például konyhai kisegítő, felszolgáló, takarító. Itt is sok a csináld otthon, és annyit keresel, amennyit akarsz. Nem tudom mennyire válik be, személy szerint soha nem próbálkoznék ilyennel.
Van még olyan is hogy www.agencycentral.co.uk. Itt is van nagyon sok állásajánlat, de jól oda kell figyelni, mert a keresett adatok alapán más városokat is bead, amik a környéken vannak. Személy szerint nagyon idegesítőnek tartom, hogy beírok egy várost, kiadja, hogy 91 oldalnyi találat, aztán kiderül, hogy a 20 oldal után már nem is az a keresési feltétel szerepel, amit én adtam meg.
Helyben pedig a kirakatokat figyelve sokszor a legjobb helyeket tudod megtalálni. Sok kis bolt inkább a járókelőkre támaszkodik.
Esetleg még ajánlani tudom, nagyon üzletláncok honlapján a munka fül használatát. A cégek listájáról lásd Angliai boltok című cikkem. Bevásárló központokban ezer meg egy bolt van szintén, én is nemrég futottam bele egy eladói állást hirdető A4-es papírba, csak sajnos nem a megfelelő városban :)
Szóval huh, nagyjából ennyi a hozzászólni valóm, talán majd még kiegészítem, ha jön az ihlet. Addig is nyugodtan írjatok privátba, ha bármivel segítségetekre lehetek.

Lakásbérlés

Nah hát szóval. Mivel már lassan túl vagyunk a hajcihőn, bizton állíthatom, nehéz lakást találni az Egyesült Királyságban, ha nincs legalább fél millió forintod. Igen, jól hallottad. Mi úgy indultunk, hogy 1500 font elég lesz egy lakás bérlésére. Meg is néztük álmaink városában a lakáshirdetéseket. Mivel most épp munkát keresünk, azaz nincs állásunk. Felhívtam 3 lakást. Alapból két szobásat szerettünk volna, így az árak 600 font körül indulnak (ebben nincs benne semmi számla, arra még számolni kell hónap végétől úgy 150-200 fontot is). Na már most. Ha nincs kereseted, akkor két lehetőséged van. Vagy kezest szerzel (ami érkezésed napján biztos nem fog rendelkezésedre állni), vagy előre kifizetsz x hónapot. Esetünkben ez 6 hónapra kiterjedő kötelezettség, amennyiben hosszú távra bérelsz lakást. Hát sajnos ez nem jött össze. Aztán próbálkoztunk olyannal is, hogy magán hirdetőktől bérelnénk lakást, de az túl rizikósnak tűnt, ezért az utolsó lehetőség, ami úgy tűnik be fog válni: A rövid távú lakás bérlet. 4-5 helyet is találtunk, ahol csak egy szoba kiadó. Egy helyről mondták azt, hogy nem csak egy embernek kiadó a szoba, hát meg is tárgyaltuk, hogy megnézzük a helyet csütörtökön. Mivel ügynökségen keresztül megyünk, ezért több, mint 300 font csak a közvetítői díj, plusz három hónapnyi lakásbérlet (ÖSSZES SZÁMLA BELESZÁMÍTVA) 1200 font plusz egy hónap kaució az még 400, így azért, hogy legyen három hónapra EGY SZOBA, ahova letesszük magunkat, kifizetünk majdnem 2000 fontot. Ez magyar pénzbe átszámolva 350 forintos váltóval 700.000 forint. Persze ez egyszerűbb, ha van ismerősöd. Például egy pár, akiket még otthonról ismerünk, kijöttek Londonba, ahol kaptak egy szobát úgy, hogy ugyebár nem volt közvetítői díj, és csak egy hónap + ugyanennyi kauciót kellett kifizetniük. Valószínű, hogy a nagyvárosban könnyebb ilyen lehetőséget találni akár újságokban, akár interneten meghirdetve, de hadd mondjam el, ott NAGYON drága minden. Ha ki is tudtok jönni, akkor is csak a 3-as vagy 4-es zónában kaptok elfogadható áron szobát, onnan viszont be kell járni esetlegesen a központba vagy a másik oldalára a városnak, plusz az ételedért és egyéb cikkekért is borsos árat fizetsz más hasonlóan nagy városokhoz képest.
Szóval jól körül kell nézni, hogy hova tudnátok menni. Érdemes esetleg felvenni a kapcsolatot más magyarokkal, akik Londonban laknak vagy abban a városban, ahova mennél, hátha épp szobatársat keresnek. És három hónap hamar elmegy, ha találsz munkát, akkor pedig már akárhova mehetsz, nem szól bele senki. Szerintem nagyon megéri abból a szempontból, hogy mi sem szeretnénk hazamenni, habár csábít az, hogy amit itt kifizetek 3 hónapi lakhatásért az otthon fél évet vagy többet ér, de otthon hol is találsz munkát, ha már megvan a lakás?

2012. március 2., péntek

National Insurance Number / Biztosítási szám

Ha Angliában szeretnél munkát vállalni, szükséged lesz erre a számra, illetve ha szeretnél támogatásért folyamodni az államtól. Mivel magyar vagy nem sok mindenre van szükséged az igényléshez. Leginkább a személyidre, esetleg az útleveledre vagy az anyakönyvi kivonatodra. Egy telefonszámot kell felhívnod, ahol időpontot adnak neked, be kell menned az iratokkal, amik igazolják, hogy Te te vagy. Vagy esetleg papírt küldenek ki, amit ki kell töltened. Lehet, hogy egy hónap is el fog telni mire mindez megtörténik, de ne aggódj, munkát vállalni a szám nélkül is lehet, DE MIHELYST van biztos munkát, kezdd el intézni.

A hivatalos oldalt itt találjátok:

http://www.hmrc.gov.uk/ni/intro/number.htm

2012. március 1., csütörtök

Költözés, munkakeresés

Nos eljött az az idő, amikor neki kell állni önéletrajzot csinálni, és neten kutakodni. Nemsokára jön majd egy hosszabb lélegzetvételű megemlékezés a hogyanokról és a miértekről. Elöljáróban csak annyit, hogy felejtsétek el az Eupass-os minta CV-t. Itt más a módi. Egy itteni önéletrajznak körülbelül így kell kinéznie:

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Jobseekers/Helpapplyingforajob/DG_173655

Lap alján van két példa is PDF formátumban.

A másik a lakáskeresés. Legtöbben közvetítőn keresztül hirdetik meg a lakásukat. A www.rightmove.co.uk szerintem a legjobb oldal. Széles keresési skálája van, sok mindent be tudsz állítani magadnak. Ha regisztrálsz, el tudod menteni a keresési feltételeid, riasztót tudsz beállítani, ami jelez új hirdetésnél, el tudod menteni a lakásokat, amik tetszenek. Interneten és telefonon is tudsz több infót kérni az ingatlanokról. Legtöbbjük képekkel felszerelt, listázzák a lakáshoz valókat/tudnivalókat. Figyelembe kell venni viszont, hogy a havi ár, ami fel van tüntetve CSAKIS KÜLÖN FELTÜNTETÉS alapján teljes összeg. Általában arra még jön az adó, víz, gáz, elektromosság, tv, internet bla bla. Ezek összegzett árát igazából csak kapcsolatfelvétel után tudod meg.

2012. január 25., szerda

Helyettesítők - Magyar konyha Angliában

Nos ebben a részben azokról a dolgokról emlékeznék meg, amik helyettesíthetik magyar konyhánk remekeit.
Először is ott a tejföl, ami itt (ellentétben az iskolákban tanultaktól) nem sour cream, hanem creme fraiche. Kis és nagy méretben kapható, alacsony zsír tartalmú, meg normál, sok-sok gyártótól.
Van a túró, ami a cottage cheese, én olyan kiszerelésben szoktam venni, mint a tejfölt. Ebből is kicsi, nagy, ízesített stb.
A citromlé helyett mi double strenght squash-t használunk. Ebbe viszont én nem szoktam már cukrot tenni, mert alapból citrom és cukor keveréke. Lehet még belőle narancsost, málnást, meg más gyümölcsöset kapni.
Kolbász helyett ott van a chorizo, ami alapjáraton spanyol azt hiszem.
Pick szalámi helyett van olasz és spanyol is, nagyon finom.
Magyar virsli helyett ott a hot-dog virsli, avagy frankfurter.
Májkrém az kis dobozkába jön, mint a vaj. Pate a neve.
Élesztőt, búzadarát, és réteslisztet eddig nem sikerült megfelelőt levadásznom.
Cukorból én inkább a demerara-t használtom. Ez barna cukor, egészségesebb, árba ugyanott van.
Sima liszt, a plain flour, a self-raising fluor tartalmaz sütőpor is. Kaphatók kenyér sütéshez való alaplisztek, amiket kenyérsütőgépben érdemes használni.
Tv paprika helyett én csak simán a háromféle színben mindenhol kapható paprikát használom (zöld, sárga, piros). Lecsó abból is készíthető.
Paprikát, és vegetát lehet találni. Nem házi, de azért megteszi. (A paprika kis kiszerelésben jön.)
Tojásból free range eggs a legjobb, szabadon tenyésztett tyúkok tojják őket. Van m-es, l-es, xl-es méret (biggies).
Zsemle is van meg kenyér is. Vajak is, azok közül nagyon finom az unsalted english butter (otthon teavaj). Van a Bertolli és a Flora, ami otthon is kapható.
Tisztítószerekből Pledge=Pronto (portalanító, főleg fára), Bleach=Domestos, Vanish van (jó pont), wc gél felismerhető. Cillit Bang itt is menő dolog, imádom viszont a kis mindenféle illatú nedves törlőkendőket (all purpose wipes).
Aztán a Lynx az Axe, a Sure a Rexona, O.B. sajna nincs, nagy hiány :P. Durex az Durex, ha esetleg valakinek kellene; Clearblue gyártja állítólag a legjobb terhességi teszteket.

2012. január 18., szerda

Amiket kötelező kipróbálni

Első helyen természetesen az angol tea van, tejjel, nem citromlével.
Aztán van még a gyömbéres tea, illetve a gyömbérsör. Magam részéről egyiket sem szeretem, sajnos nem az én ízlésvilágom. Vannak még finom sütik, amiket meg tudtok kóstolni, gyömbéres, fehércsokis-málnás. Ezek a tipikus angol/amerikai lapos sütik, amiket a filmben is lehet látni.
Vannak még az angol kolbászok, azt is sokféleképpen készítik. Van malacos, fűszeres, alacsony zsírtartalmú, más állatból készült.
Az angol hamburger húsok is nagyon finomak, ezeket is ínyenc szájaknak találták ki, valamint egy másik kedvenc a fokhagymás kenyér. Ez egy bagett, amibe fokhagymakrém (és sajt) van töltve, félkész, a sütőben elkészül 10-15 perc alatt.
A sült krumplira rakott ecetet (malátából készült) öntenek, nagyon különleges és finom.
Vannak még töltött csirkehúsok: paradicsomos-mozzarellás, fokhagymás, a másik nem jut eszembe.
Eléggé sok halat is esznek erre felé: cod/haddock (tőkehal), lazac, plusz a garnélarák ugye.
Baked beans!!!! Paradicsomos bab, heti egyszer kötelező. Mellé reggelire mehet a tükörtojásos, bacon-ös pirítós, ebédre krumplipüré és kolbászkák.
Az londoni közlekedést! Egyértelmű térképek mindenhol, amerre jársz, ingyenes a kis hajtogatós alaptérkép, amit tudsz nézegetni út közben is.
Squash: az egyfajta limonádé. Az alap az citromos-cukros, csak vízzel kell felönteni, aztán van narancsos, almás, mindenféle gyümis.
Van még a sonka is, ami háromféle kiszerelésben van. Van füstöletlen, füstölt és mézes, az utóbbi a legfinomabb szerintem.
A moziba sajnos csak két fajta popcorn van, sós és édes, viszont mixelni szabad őket. De szerintem kárpótol, hogy nagyon sok más is kapható ott. Sok innivaló, cukrok, édességek, akár menü is.
Parkolás. Készüljetek fel, hogy sok helyen fizetni kell érte. Például a High Street (magas utca) általában minden valamire való városkában van. Ott az ismertek boltok legjava megtalálható. Viszont fizetni kell, és arra is oda kell figyelni, hogy melyik részébe állunk a parkolónak, mert három részre van osztva. Maximum egy órás tartózkodás, közepes tartózkodás, és hosszú tartózkodás.

2012. január 17., kedd

Angliai boltok

Nos volt már egy rövid cikkem ezzel kapcsolatban, de ezt egy kicsit nagyobb hangvételűre terveztem. A Tesco-ról esett szó, most jöjjön a többi.
Hasonló koncepción alapul a Sainsbury's, Asda, a Lidl-t gondolom nem kell bemutatnom, és Londonban még egy Spar-ral is talalkoztam. A Marks & Spencer-ben is lehet ételt kapni, de sokkal kisebb választékban. Inkább kész ételeket. Egyébként ruhákkal foglalkozik, csak úgy mint a New look, a Next, a Primark és még sokan mások. Az Asda is igazából mindenes: ruha, elektronikai, háztartási cuccok, ételek.
Van kinti megfelelője az otthoni Rossman-nak és DM-nek, itt ezek Superdrug és Boots.
Lakásszaküzlet a Homebase, a Range egy nagyon jó hely, ott dekorációktól elkezdve a kreatív hobbin keresztül még konyhai kellékeket is tartanak kínálaton.
Elektronikai cikkek tárháza a Currys, a Waterstone's pedig könyvesbolt.
Papír- és irodaszaküzlet a WHSmith. Könyveket is tartanak akciózás erejéig.
Kisebb városok tartanak hétvégi piacot, ahol friss árukat vásárolhatsz: tojás, zöldség, sajt, hús, ruhák is szoktak lenni, illetve készétel árusok.
Aztán amit még érdemes megemlíteni, azok az ajándékboltok. Ott nagyon sok üdvözlőkártyát lehet találni. Ezeknek nagyon nagy divatja van itt. Születésnapra, évfordulóra, bármire. Vannak még ajándék tárgyak, bögrék, tollak, ékszerek, csomagoló papír vagy doboz.
Állatokkal foglalkozó szaküzlet a Pets at home.
Imádjuk még a Sportsdirect-et. Ez egy sportbolt, hatalmas leárazásokkal. (40 fontról 5 fontra stb..)

http://www.tesco.com
http://www.sainsburys.co.uk
http://www.asda.com
http://www.marksandspencer.com
http://www.newlook.com
http://www.next.co.uk
http://www.superdrug.com
http://www.boots.com
http://www.homebase.co.uk
http://www.therange.co.uk (kevés az online kínálat a boltihoz képest)
http://www.currys.co.uk
http://waterstones.com
http://www.whsmith.co.uk
http://www.petsathome.com
http://www.sportsdirect.com

2012. január 16., hétfő

réges rég

Nemrég múlt 8 hónapja, hogy kint élünk Angliában. Közte volt egy kis szünet, mikor haza látogattunk, de egyébként leginkább a munka töltötte ki napjainkat. Sajnos ide se írtam szinte megérkezésünk óta, de most jutottam abba a stádiumba, ahol kezdenem kell magammal valamit. És miért is ne tenném azt mások hasznára? Már két másik párral hozott össze a sors ezen a blogon keresztül, és ismerőseim is sokan kérdezik, mégis milyen lehet ez az ország valójában.

Hát biztos forrásból tudom, hogy itt is vannak gondok, de annak, aki Magyarországról jön ide, a helyzet még mindig idillinek tűnhet. Itt is vesznek el, de adnak is cserébe. Persze egy adag szerencse is kell, meg némi készpénz és vas akarat, hogy amit eltervez az ember, azt meg is tudja valósítani. Mi is még csak a felénél járunk mindennek. Kicsit úgy érzem magam, mintha csak félig lennék a világ tagja, mert angol ugye bár sosem leszek, de a magyar életemtől is nagyon messze kerültem. Még szerencse, hogy van velem valaki, aki tarja bennem a lelket, és mindent meg tudunk beszélni. Jót is, rosszat is.

Innentől kezdve igyekszem összeszedni a gondolataim, és minden héten írni valamit visszamenőlegesen. Elvégre még csak most kezdődött az új hét.