2012. december 13., csütörtök

Lakásbérlés

Kedves Olvasók!

Mivel most költözünk először önálló lakásba közvetítőn keresztül, ezért gondoltam írok. Ez egy olyan momentum, amire biztos ti is sokan kíváncsiak vagytok. Nos először interneten kiválasztottuk a lakást, ami nekünk tetszett. Majd időpontot kértünk megtekintésre. Fel is hívtak, hogy 3 napon belül elmehetünk egy ügynökkel, ott is voltunk. Megnéztük magunknak a lakást. Szép volt, tetszett az elrendezés is. Bútorozottat kerestünk, hiszen nincs semmink és egyelőre nem is tervezünk vásárlást (elég nagy plusz kiadást jelentene).

Első "saját" lakás lévén megérdeklődtük, mit hogy kell fizetni, és körülbelül mennyi háztartási költséggel számoljunk (gondolok itt víz, gáz, villany, közös költség). Mivel még nem költöztünk be, ezért pontos összegeket nem tudok mondani. Annyi biztos, hogy 575 fontot fizetünk majd havonta a lakásbérlésre.

A közvetítő ezután leveszi a saját adminisztrációs díját a kártyánkról (ezzel levéve a lakást a piacról). 318 fontot kértek el mindezért. Hatalmas összeg, és így a lakásba még nem fizettünk semmit. Ezt a díjat nem térítik vissza semmilyen formában.

Elmondták még azt is, hogy beköltözésnél 575 fontot plusz egy havi kauciót ( egy havi bérleti díj + 200 font; megjegyzem minden közvetítőnél más a díjazás!!!!) plusz egy úgynevezett Check-out fee-t is ki kell fizetnünk az 1410 font összesen, szóval ott tartunk, hogy rövid időintervallumon belül kifizettünk 1730 fontot..... Forintba átszámolva ez több mint 600 ezer. Persze mindezt úgy tehetjük meg, hogy kitöltünk egy 4-5 oldalas papírost, amin előző lakhelyeinket (3 évre visszamenőleg), általános információkat, munkahelyi információkat évi átlagbér-kalkulációval és banki adatokkal egybekötve leadunk. Pluszba kell egy igazolás a banktól, és felhívják a munkáltatódat is. Viszont ha fizetésed (jelen esetben kettőnk fizetése) nem éri el a két és félszeresét a leendő lakás bérleti díjának, akkor nem állnak szóba velünk. Legalább is így tájékoztatott az egyik hölgy.
Kell biztosítást is kötnünk, ami fedezi a főbérlő kárát is, ha valamit tönkre teszünk, az úgy havi 10 font körülbelül.
Aztán ott van a közös költség szerűség (Council tax) ami kategóriákra van osztva. Mi a legalacsonyabba tartozunk szóval úgy évi 910 fontot kell fizetnünk, havi 91 fonttal számolunk tehát. Gáz és villany szempontjából most nem tudom hogy állunk, mert ugyan azt mondta az ügynök, hogy egy úgynevezett pálcikáról veszik majd le a pénzt. Ami azt jelenti, hogy bármelyik boltban pénz összeget töltünk a pálcikára/kulcsra ( úgy néz ki, mint egy USB) aztán azt rakjuk be az órába, és ő onnan veszi le szépen a pénzt. De most kaptunk egy levelet, amiben értesítenek, hogy átírják a nevünkre az összes szolgáltatást, és választhatunk, hogy szeretnénk fizetni. Illetve, hogy milyen formában kívánjuk használni a fent említetteket. Ezzel szerintem biztos ami biztos alapon bemegyek az irodába eligazítást kérni. Egyébként a papírra havi 95 font van írva átlagban számítva a gáz és villanyra.

Megnéztem a szolgáltató oldalát, és azt írják ha szeretnénk lecserélni ezt az USB-s módszert, akkor 52 fontot kell fizetnünk. Úgyhogy egyelőre szerintem így hagyjuk és megkérdem, lehet-e változtatni az idő folyamán, ha ez nem megfelelő számunkra.
Vízről egyelőre nem tudok nyilatkozni, mindössze annyit, hogy külön van az ivó- és a szennyvíz.
Ha kapunk egyéb papírokat vagy értesítést, akkor majd én is írok ide.

Nincsenek megjegyzések: