2012. április 2., hétfő

Munkakeresés

Másik téma, ami nagyon sokakat foglalkoztat. Ha Angliában akarsz dolgozni, legalább tudd megkérdezni, hogy hol tudsz egy kiló kenyeret venni. De tényleg. Persze vannak mázlis emberek, akik nulla angollal kievickélnek és még fel is veszik őket valahova, de ilyet csak akkor csinálj, ha úgy gondolod, van elég vér a pucádban és/vagy biztos vagy benne, hogy idekint ragadni fog rád valami. Ha már jobban vagy az angollal olyannal érdemes próbálkozni, mint a helyi újság vagy a www.gumtree.co.uk aztán ott vannak a minden városban megtalálható Jobcentre plus irodák, ahol bármiben segítenek. Munkát keresni, önéletrajzot írni, támogatást igényelni, ott kell elintézni a national insurance numbert is. Magyarán ez az angol állami munkahivatal. Hivatalos oldalukat itt eléred: http://www.direct.gov.uk/en/index.htm Persze csak angolul. Minden, amit valaha érdemes volt és lesz tudni a dolgok működéséről, itt le van írva. HIVATALOS, ÁLLANDÓAN FRISSÍTETT OLDAL, ami álláskeresési funkciót tartalmaz.
Aztán ott van még a www.reed.co.uk, ahol esetleg találhatsz érdemleges munkát. Itt sajnos magasabb pozíció van meghirdetve, én csak elvétve találok megfelelőt.
Az előbb említett Gumtree olyan, mint otthon az expressz. Nem mindig megbízható, pénzt senkinek semmikor előre, Tudjátok. De ide tesznek fel kisebb volumenű állásajánlatokat, mint például konyhai kisegítő, felszolgáló, takarító. Itt is sok a csináld otthon, és annyit keresel, amennyit akarsz. Nem tudom mennyire válik be, személy szerint soha nem próbálkoznék ilyennel.
Van még olyan is hogy www.agencycentral.co.uk. Itt is van nagyon sok állásajánlat, de jól oda kell figyelni, mert a keresett adatok alapán más városokat is bead, amik a környéken vannak. Személy szerint nagyon idegesítőnek tartom, hogy beírok egy várost, kiadja, hogy 91 oldalnyi találat, aztán kiderül, hogy a 20 oldal után már nem is az a keresési feltétel szerepel, amit én adtam meg.
Helyben pedig a kirakatokat figyelve sokszor a legjobb helyeket tudod megtalálni. Sok kis bolt inkább a járókelőkre támaszkodik.
Esetleg még ajánlani tudom, nagyon üzletláncok honlapján a munka fül használatát. A cégek listájáról lásd Angliai boltok című cikkem. Bevásárló központokban ezer meg egy bolt van szintén, én is nemrég futottam bele egy eladói állást hirdető A4-es papírba, csak sajnos nem a megfelelő városban :)
Szóval huh, nagyjából ennyi a hozzászólni valóm, talán majd még kiegészítem, ha jön az ihlet. Addig is nyugodtan írjatok privátba, ha bármivel segítségetekre lehetek.

Nincsenek megjegyzések: