2012. január 25., szerda

Helyettesítők - Magyar konyha Angliában

Nos ebben a részben azokról a dolgokról emlékeznék meg, amik helyettesíthetik magyar konyhánk remekeit.
Először is ott a tejföl, ami itt (ellentétben az iskolákban tanultaktól) nem sour cream, hanem creme fraiche. Kis és nagy méretben kapható, alacsony zsír tartalmú, meg normál, sok-sok gyártótól.
Van a túró, ami a cottage cheese, én olyan kiszerelésben szoktam venni, mint a tejfölt. Ebből is kicsi, nagy, ízesített stb.
A citromlé helyett mi double strenght squash-t használunk. Ebbe viszont én nem szoktam már cukrot tenni, mert alapból citrom és cukor keveréke. Lehet még belőle narancsost, málnást, meg más gyümölcsöset kapni.
Kolbász helyett ott van a chorizo, ami alapjáraton spanyol azt hiszem.
Pick szalámi helyett van olasz és spanyol is, nagyon finom.
Magyar virsli helyett ott a hot-dog virsli, avagy frankfurter.
Májkrém az kis dobozkába jön, mint a vaj. Pate a neve.
Élesztőt, búzadarát, és réteslisztet eddig nem sikerült megfelelőt levadásznom.
Cukorból én inkább a demerara-t használtom. Ez barna cukor, egészségesebb, árba ugyanott van.
Sima liszt, a plain flour, a self-raising fluor tartalmaz sütőpor is. Kaphatók kenyér sütéshez való alaplisztek, amiket kenyérsütőgépben érdemes használni.
Tv paprika helyett én csak simán a háromféle színben mindenhol kapható paprikát használom (zöld, sárga, piros). Lecsó abból is készíthető.
Paprikát, és vegetát lehet találni. Nem házi, de azért megteszi. (A paprika kis kiszerelésben jön.)
Tojásból free range eggs a legjobb, szabadon tenyésztett tyúkok tojják őket. Van m-es, l-es, xl-es méret (biggies).
Zsemle is van meg kenyér is. Vajak is, azok közül nagyon finom az unsalted english butter (otthon teavaj). Van a Bertolli és a Flora, ami otthon is kapható.
Tisztítószerekből Pledge=Pronto (portalanító, főleg fára), Bleach=Domestos, Vanish van (jó pont), wc gél felismerhető. Cillit Bang itt is menő dolog, imádom viszont a kis mindenféle illatú nedves törlőkendőket (all purpose wipes).
Aztán a Lynx az Axe, a Sure a Rexona, O.B. sajna nincs, nagy hiány :P. Durex az Durex, ha esetleg valakinek kellene; Clearblue gyártja állítólag a legjobb terhességi teszteket.

Nincsenek megjegyzések: