2012. május 9., szerda

Életjel, National Insurance Number, Munkakeresés

Ne haragudjatok, hogy egy hónapja nem posztoltam, de áprilisban nem volt még mit, plusz otthon is töltöttem két hetet. Szóval a lakásunk nem volt átverés, most is itt lakunk. Lakótársak fiatalok, aranyosak, de olyan nagy a mocsok, hogy azt már nehéz eltűrni is. A szobánk a mi területünk ott rend és tisztaság van, ha konyhába vagy fürdőbe megyünk mindent eltörlünk mosunk magunk előtt. Hatalmas a város, eléggé kívül lakunk, egy óra séta a bevásárló központ megy úgy az egész belváros. A déli tengerparthoz még dobjatok rá egy órát. Persze lehet buszjegyet venni, de nem akarunk ilyenre költeni, amíg nincs egyikünknek legalább munkája.

Egy hete voltunk megigényelni a biztosítási számunkat. Másik városba kellett vonatozni, szakadó esőben fél órákat gyalogolni, de megérte. Az ügyintézés simán ment, iszonyat aranyos volt az ügyintéző (mondjuk ezt is biztos hivatala válogatja). Elkérték a személyimet, lefénymásolták meg gondolom meg is nézhettek valami adatbázisban is. Utána leültünk egy kis ablakhoz beszélgetni, papírokat töltögetni. Nem volt több az egész 10 percnél. Meglepődtem, hogy amit kértek még tőlem az a TAJ kártyám, sajnos nem volt ott nálam így a magyarországi címemet kérték el (érdemes a szüleid lakhelyét megjelölni). Kérdeztek még ilyet, hogy: - mikor jöttem Angliába - voltam-e már azelőtt az országban - lakcímet - anyukám nevét - házas vagyok-e - állampolgárságom (van-e másik a magyaron kívül) És az eredmény, hogy elvileg két héten belül küldik a számot az általad előzőleg megadott címre. De addig sem kell csüggedni, kapsz egy átmeneti számot, amire tudsz hivatkozni, ha esetleg munkába állnál illetve ügyet intéznél a munkaügyiben (következő cikkemben bővebben).

Következő napirendi pont a munkakeresés. Ahogy írtam ott az internet, de van sok-sok munkaközvetítő cég, ahova be tudsz regisztrálni. Én most egy ilyenen keresztül megyek álmaim meghallgatására holnap. El kell mondanom, igenis számít a magyarországi tapasztalat, és ne adjátok annál alább, amit szeretnétek csinálni. Persze ha épp nincs hirdetve az a munkakör, vállalj el mást, de jó angollal akárhova felvehetnek, ahova csak kívánkozol :) Munkaközvetítői díjat nem kell fizetned, ők is gyakran hirdetnek internetes oldalon, de ha beírod google maps-ba, hogy ilyen cégeket keresel, kiadja sorjában a helyi irodákat. Egyébként köszönöm a google maps térképnek, nem először menti meg az életemet. Mindent azon keresek: hol tudok nyomtatni, bevásárolni, buszmegállók merre vannak, akármi. Bővebb infóért nyugodtan írjatok nekem privátba, bárkit szívesen fogadok. Kevese vagyok azon magyaroknak, akik nem tipornak másokat a földbe sőt még segíteni is hajlandóak.

Nincsenek megjegyzések: