2013. január 6., vasárnap

Beköltöztünk (5.nap)

Immáron 5. napja lakunk az új lakásunkban. Egyedül, kettecskén, spórolósan :) Amit még az előző bejegyzésemhez hozzá tudok adni, az az, hogy kaptunk egy úgynevezett Inventory Check List-et. Ez annyit tesz, hogy az ingatlanközvetítőtől kijött egy munkatárs, aki mindent szépen leltárba vett. Tűzhelytől kezdve az utolsó bögréig feljegyezte és lefényképezte a lakás tartozékait. Ezt a 25 oldalas jegyzéket mi is megkaptuk emailben. Ha valami eltérést találtunk rajta, értesíteni kell az ügynökséget.
Mikor ideérkeztünk január másodikán úgy délután 1-2 között, a mérős óra 2,40 fontot mutatott így hát elmentünk feltölteni 10 fonttal. Egyszerű volt, a boltban kértük az eladót, hogy tegyen nekünk ennyi pénzt a kis pálcikára, mire ő azt bedugta valamiféle töltő szerkezetbe és plusz egy font fejében kifizettük kártyával, azaz 11 font lett a vége. Gondolom készpénzes fizetés esetén ez a díj nem felszámolandó. Következő alkalommal kipróbálom. No de most 6-a este fél 10 van és a gáz plusz elektromos fogyasztásunk, kicsivel haladta meg a két fontot. Tehát négy és fél nap alatt alig 2 fontot fogyasztottunk el. Ha így haladunk, akkor egy hónap alatt kb. 12-15 font fog elmenni.
A spórolós részt úgy értem, hogy esténként például csak a háló szobát fűtjük, mindenhol máshol le van tekerve a fűtés. Lámpát is csak este kapcsolunk, ha már nagyon sötét van. Ha sötét is van néha nem kapcsolunk fel semmit, kivéve ha keresünk valamit vagy főzünk egyebek. De hát ilyenekre olyan egyszerű odafigyelni, többségetek úgyis otthon is ezt az elvet követi már.
Egyelőre a tűzhelyünkkel van annyi probléma, hogy a sütős része elektromos és mivel a falban baj van a vezetékkel ezért egyszer-kétszer lecsapta a biztosítékot, mikor próbáltuk beüzemelni. Felhívtuk a főbérlőt, két órán belül ki is jött, ő is próbálta, neki is szikrázott meg füstölt meg puffogott. Kijött a vizes ismerőse ő is eljátszotta, majd kiküldtek egy elektromos szakit. Ő megnézte az automatát a falon, biztosítékot cserélt de úgy sem volt jó, úgyhogy nemsokára jön valaki, aki újrakábelozza a tűzhelyet, mert az a baja. Legalább is ezt mondták.
Jah pluszba még rendeltünk internetet és telefon vonalat (Tv-t egyelőre nem, mert nincs készülékünk). Érdemes szétnézni, az év különböző szakában mindig akad valami ajánlat, mellyel olcsóbb a licence. Mi most hat hónapig csak a telefonos vonal kölcsönzést fizetjük, az internet ingyen van. Azaz, 30 font helyett csak 14-et fizetünk majd. Mert úgy működik, hogy ha csak tv-t vagy netet szeretnél, akkor úgy 50 font a bekötési díj (egyszeri) viszont ha kérsz hozzá telefonvonalat (havi 15 font körül) akkor elengedik a bekötési díjat és a csomagod is ezáltal olcsóbb lesz. Mi most Virgin Media-sok lettünk. Itt tudtok körülnézni a honlapjukon: http://www.virginmedia.com/
A boilerről mondanék még pár szót. Elég macerás volt nekünk, már beindítás meg megértés szempontjából is a szerkezet. Első nap eléggé fáztunk, nem tudtuk jól beállítani. Vannak rajta lámpácskák meg tekerők, szóval laikusnak bonyolultnak minősül. Most úgy ahogy már kezdünk hozzászokni, valamikor le is kapcsoljuk, hogy az se fogyasszon sokat. Megint csak lakása válogatja. Párom munkatársa mesélte, hogy ők négyen vannak (apu, anyu, gyerekek) ugyanilyen mérős órával és nekik 40 font megy el havonta áramra azt hiszem. Én szeretném az áram+gáz fogyasztást 20 alatt tartani. Érdemes egyébként egy füzetkébe vezetni az állásokat, esetleg bevétel kiadás mérleget csinálni, hogy ne érjen meglepetés. Nekünk most annyiból jobb, hogy 21-én haza látogatunk így kevesebb lesz az itteni kiadás. Persze így nem is kapunk teljes képet a fogyasztásról. Egyénként meg mindketten dolgozunk szóval az is besegít, hogy nincs szinte semmi fogyasztás mikor nem vagyunk itthon.
Mára ennyi új infóm jutott, ha lesz más majd jövök.
Vigyázzatok magatokra.

Nincsenek megjegyzések: