2012. január 25., szerda

Helyettesítők - Magyar konyha Angliában

Nos ebben a részben azokról a dolgokról emlékeznék meg, amik helyettesíthetik magyar konyhánk remekeit.
Először is ott a tejföl, ami itt (ellentétben az iskolákban tanultaktól) nem sour cream, hanem creme fraiche. Kis és nagy méretben kapható, alacsony zsír tartalmú, meg normál, sok-sok gyártótól.
Van a túró, ami a cottage cheese, én olyan kiszerelésben szoktam venni, mint a tejfölt. Ebből is kicsi, nagy, ízesített stb.
A citromlé helyett mi double strenght squash-t használunk. Ebbe viszont én nem szoktam már cukrot tenni, mert alapból citrom és cukor keveréke. Lehet még belőle narancsost, málnást, meg más gyümölcsöset kapni.
Kolbász helyett ott van a chorizo, ami alapjáraton spanyol azt hiszem.
Pick szalámi helyett van olasz és spanyol is, nagyon finom.
Magyar virsli helyett ott a hot-dog virsli, avagy frankfurter.
Májkrém az kis dobozkába jön, mint a vaj. Pate a neve.
Élesztőt, búzadarát, és réteslisztet eddig nem sikerült megfelelőt levadásznom.
Cukorból én inkább a demerara-t használtom. Ez barna cukor, egészségesebb, árba ugyanott van.
Sima liszt, a plain flour, a self-raising fluor tartalmaz sütőpor is. Kaphatók kenyér sütéshez való alaplisztek, amiket kenyérsütőgépben érdemes használni.
Tv paprika helyett én csak simán a háromféle színben mindenhol kapható paprikát használom (zöld, sárga, piros). Lecsó abból is készíthető.
Paprikát, és vegetát lehet találni. Nem házi, de azért megteszi. (A paprika kis kiszerelésben jön.)
Tojásból free range eggs a legjobb, szabadon tenyésztett tyúkok tojják őket. Van m-es, l-es, xl-es méret (biggies).
Zsemle is van meg kenyér is. Vajak is, azok közül nagyon finom az unsalted english butter (otthon teavaj). Van a Bertolli és a Flora, ami otthon is kapható.
Tisztítószerekből Pledge=Pronto (portalanító, főleg fára), Bleach=Domestos, Vanish van (jó pont), wc gél felismerhető. Cillit Bang itt is menő dolog, imádom viszont a kis mindenféle illatú nedves törlőkendőket (all purpose wipes).
Aztán a Lynx az Axe, a Sure a Rexona, O.B. sajna nincs, nagy hiány :P. Durex az Durex, ha esetleg valakinek kellene; Clearblue gyártja állítólag a legjobb terhességi teszteket.

2012. január 18., szerda

Amiket kötelező kipróbálni

Első helyen természetesen az angol tea van, tejjel, nem citromlével.
Aztán van még a gyömbéres tea, illetve a gyömbérsör. Magam részéről egyiket sem szeretem, sajnos nem az én ízlésvilágom. Vannak még finom sütik, amiket meg tudtok kóstolni, gyömbéres, fehércsokis-málnás. Ezek a tipikus angol/amerikai lapos sütik, amiket a filmben is lehet látni.
Vannak még az angol kolbászok, azt is sokféleképpen készítik. Van malacos, fűszeres, alacsony zsírtartalmú, más állatból készült.
Az angol hamburger húsok is nagyon finomak, ezeket is ínyenc szájaknak találták ki, valamint egy másik kedvenc a fokhagymás kenyér. Ez egy bagett, amibe fokhagymakrém (és sajt) van töltve, félkész, a sütőben elkészül 10-15 perc alatt.
A sült krumplira rakott ecetet (malátából készült) öntenek, nagyon különleges és finom.
Vannak még töltött csirkehúsok: paradicsomos-mozzarellás, fokhagymás, a másik nem jut eszembe.
Eléggé sok halat is esznek erre felé: cod/haddock (tőkehal), lazac, plusz a garnélarák ugye.
Baked beans!!!! Paradicsomos bab, heti egyszer kötelező. Mellé reggelire mehet a tükörtojásos, bacon-ös pirítós, ebédre krumplipüré és kolbászkák.
Az londoni közlekedést! Egyértelmű térképek mindenhol, amerre jársz, ingyenes a kis hajtogatós alaptérkép, amit tudsz nézegetni út közben is.
Squash: az egyfajta limonádé. Az alap az citromos-cukros, csak vízzel kell felönteni, aztán van narancsos, almás, mindenféle gyümis.
Van még a sonka is, ami háromféle kiszerelésben van. Van füstöletlen, füstölt és mézes, az utóbbi a legfinomabb szerintem.
A moziba sajnos csak két fajta popcorn van, sós és édes, viszont mixelni szabad őket. De szerintem kárpótol, hogy nagyon sok más is kapható ott. Sok innivaló, cukrok, édességek, akár menü is.
Parkolás. Készüljetek fel, hogy sok helyen fizetni kell érte. Például a High Street (magas utca) általában minden valamire való városkában van. Ott az ismertek boltok legjava megtalálható. Viszont fizetni kell, és arra is oda kell figyelni, hogy melyik részébe állunk a parkolónak, mert három részre van osztva. Maximum egy órás tartózkodás, közepes tartózkodás, és hosszú tartózkodás.

2012. január 17., kedd

Angliai boltok

Nos volt már egy rövid cikkem ezzel kapcsolatban, de ezt egy kicsit nagyobb hangvételűre terveztem. A Tesco-ról esett szó, most jöjjön a többi.
Hasonló koncepción alapul a Sainsbury's, Asda, a Lidl-t gondolom nem kell bemutatnom, és Londonban még egy Spar-ral is talalkoztam. A Marks & Spencer-ben is lehet ételt kapni, de sokkal kisebb választékban. Inkább kész ételeket. Egyébként ruhákkal foglalkozik, csak úgy mint a New look, a Next, a Primark és még sokan mások. Az Asda is igazából mindenes: ruha, elektronikai, háztartási cuccok, ételek.
Van kinti megfelelője az otthoni Rossman-nak és DM-nek, itt ezek Superdrug és Boots.
Lakásszaküzlet a Homebase, a Range egy nagyon jó hely, ott dekorációktól elkezdve a kreatív hobbin keresztül még konyhai kellékeket is tartanak kínálaton.
Elektronikai cikkek tárháza a Currys, a Waterstone's pedig könyvesbolt.
Papír- és irodaszaküzlet a WHSmith. Könyveket is tartanak akciózás erejéig.
Kisebb városok tartanak hétvégi piacot, ahol friss árukat vásárolhatsz: tojás, zöldség, sajt, hús, ruhák is szoktak lenni, illetve készétel árusok.
Aztán amit még érdemes megemlíteni, azok az ajándékboltok. Ott nagyon sok üdvözlőkártyát lehet találni. Ezeknek nagyon nagy divatja van itt. Születésnapra, évfordulóra, bármire. Vannak még ajándék tárgyak, bögrék, tollak, ékszerek, csomagoló papír vagy doboz.
Állatokkal foglalkozó szaküzlet a Pets at home.
Imádjuk még a Sportsdirect-et. Ez egy sportbolt, hatalmas leárazásokkal. (40 fontról 5 fontra stb..)

http://www.tesco.com
http://www.sainsburys.co.uk
http://www.asda.com
http://www.marksandspencer.com
http://www.newlook.com
http://www.next.co.uk
http://www.superdrug.com
http://www.boots.com
http://www.homebase.co.uk
http://www.therange.co.uk (kevés az online kínálat a boltihoz képest)
http://www.currys.co.uk
http://waterstones.com
http://www.whsmith.co.uk
http://www.petsathome.com
http://www.sportsdirect.com

2012. január 16., hétfő

réges rég

Nemrég múlt 8 hónapja, hogy kint élünk Angliában. Közte volt egy kis szünet, mikor haza látogattunk, de egyébként leginkább a munka töltötte ki napjainkat. Sajnos ide se írtam szinte megérkezésünk óta, de most jutottam abba a stádiumba, ahol kezdenem kell magammal valamit. És miért is ne tenném azt mások hasznára? Már két másik párral hozott össze a sors ezen a blogon keresztül, és ismerőseim is sokan kérdezik, mégis milyen lehet ez az ország valójában.

Hát biztos forrásból tudom, hogy itt is vannak gondok, de annak, aki Magyarországról jön ide, a helyzet még mindig idillinek tűnhet. Itt is vesznek el, de adnak is cserébe. Persze egy adag szerencse is kell, meg némi készpénz és vas akarat, hogy amit eltervez az ember, azt meg is tudja valósítani. Mi is még csak a felénél járunk mindennek. Kicsit úgy érzem magam, mintha csak félig lennék a világ tagja, mert angol ugye bár sosem leszek, de a magyar életemtől is nagyon messze kerültem. Még szerencse, hogy van velem valaki, aki tarja bennem a lelket, és mindent meg tudunk beszélni. Jót is, rosszat is.

Innentől kezdve igyekszem összeszedni a gondolataim, és minden héten írni valamit visszamenőlegesen. Elvégre még csak most kezdődött az új hét.