2012. április 7., szombat

Lakásbérlés kiegészítés!!

Azt hittem túl vagyunk már a nehéz időszakon, de sajnos most így utolsó előtti hétre megint galibát okozott a lakásügynökség. Ugyanis megint visszamondták a találkozót, miszerint is mi nem költözhetünk oda 3 hónapra, mert a legrövidebb idő ahhoz a lakáshoz 6 hónap, amit ugye már mondtam, hogy nem tudunk kifizetni, és biztos, hogy ti sem fogtok. Tehát a megoldás mégis csak a privát főbérlőkben rejlik. Persze nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy átverjenek. Tippek arra, hogy mi hogy jártunk le ez ügyben:
- telefonos kapcsolat felvétel a hirdetése alapján, (hányan lennétek; milyen hosszú időre; van-e gyerek/állat; kell-e előleget fizetni;)
- időpont megbeszélés, amikor is megnéztük a lakást,
- elmenni megnézni, hogy egyáltalán létezik-e a hely,
- szétnézni meg van-e minden, ami kell,
- ha tetszik, esetleg előzetes megbeszélés alapján papírt is írhattok arról, (főleg, ha pénz is cserél gazdát) hogy ezt a lakást te kivennéd.
- kérj papírt (tulajdonosi levél, esetleg számla a lakáshoz(villany stb.) a főbérlőtől, ami bizonyítja, hogy az ő nevén van a lakás.

Persze, ha otthonról intézkedsz ez akkor elég nehézkes. Egyébként mi is így vagyunk, hogy csak két hét után költözünk, és így kicsit több munka az, hogy megbízhatónak tűnjünk mi is.

Így most nekünk előre 210 fontot kell kifizetni, ami az első két heti lakásbérünknek megfelelő összeg, így ha majd beköltöztünk, csak a másik két héttel tartozunk. Persze lesznek helyek, ahol kauciót kérnek, de ha papírt hajlandóak róla írni, akkor abba is bele lehet menni.

420 fontért kapunk így egy szobát, nem fizetünk ki előre 1500-2000 fontot se, mégis lesz hol laknunk.

Azon gondolkodom, hogy olyan céget kellene alapítanom, ami ilyen hozzánk hasonló magyaroknak nyújt segítséget lakás-, munkakeresésben, önéletrajz összeállításban, munkára jelentkezésben. Utánanézek, hogyan is lehetne :) Szerintem lenne rá kereset. Szerintetek???

2012. április 2., hétfő

Munkakeresés

Másik téma, ami nagyon sokakat foglalkoztat. Ha Angliában akarsz dolgozni, legalább tudd megkérdezni, hogy hol tudsz egy kiló kenyeret venni. De tényleg. Persze vannak mázlis emberek, akik nulla angollal kievickélnek és még fel is veszik őket valahova, de ilyet csak akkor csinálj, ha úgy gondolod, van elég vér a pucádban és/vagy biztos vagy benne, hogy idekint ragadni fog rád valami. Ha már jobban vagy az angollal olyannal érdemes próbálkozni, mint a helyi újság vagy a www.gumtree.co.uk aztán ott vannak a minden városban megtalálható Jobcentre plus irodák, ahol bármiben segítenek. Munkát keresni, önéletrajzot írni, támogatást igényelni, ott kell elintézni a national insurance numbert is. Magyarán ez az angol állami munkahivatal. Hivatalos oldalukat itt eléred: http://www.direct.gov.uk/en/index.htm Persze csak angolul. Minden, amit valaha érdemes volt és lesz tudni a dolgok működéséről, itt le van írva. HIVATALOS, ÁLLANDÓAN FRISSÍTETT OLDAL, ami álláskeresési funkciót tartalmaz.
Aztán ott van még a www.reed.co.uk, ahol esetleg találhatsz érdemleges munkát. Itt sajnos magasabb pozíció van meghirdetve, én csak elvétve találok megfelelőt.
Az előbb említett Gumtree olyan, mint otthon az expressz. Nem mindig megbízható, pénzt senkinek semmikor előre, Tudjátok. De ide tesznek fel kisebb volumenű állásajánlatokat, mint például konyhai kisegítő, felszolgáló, takarító. Itt is sok a csináld otthon, és annyit keresel, amennyit akarsz. Nem tudom mennyire válik be, személy szerint soha nem próbálkoznék ilyennel.
Van még olyan is hogy www.agencycentral.co.uk. Itt is van nagyon sok állásajánlat, de jól oda kell figyelni, mert a keresett adatok alapán más városokat is bead, amik a környéken vannak. Személy szerint nagyon idegesítőnek tartom, hogy beírok egy várost, kiadja, hogy 91 oldalnyi találat, aztán kiderül, hogy a 20 oldal után már nem is az a keresési feltétel szerepel, amit én adtam meg.
Helyben pedig a kirakatokat figyelve sokszor a legjobb helyeket tudod megtalálni. Sok kis bolt inkább a járókelőkre támaszkodik.
Esetleg még ajánlani tudom, nagyon üzletláncok honlapján a munka fül használatát. A cégek listájáról lásd Angliai boltok című cikkem. Bevásárló központokban ezer meg egy bolt van szintén, én is nemrég futottam bele egy eladói állást hirdető A4-es papírba, csak sajnos nem a megfelelő városban :)
Szóval huh, nagyjából ennyi a hozzászólni valóm, talán majd még kiegészítem, ha jön az ihlet. Addig is nyugodtan írjatok privátba, ha bármivel segítségetekre lehetek.

Lakásbérlés

Nah hát szóval. Mivel már lassan túl vagyunk a hajcihőn, bizton állíthatom, nehéz lakást találni az Egyesült Királyságban, ha nincs legalább fél millió forintod. Igen, jól hallottad. Mi úgy indultunk, hogy 1500 font elég lesz egy lakás bérlésére. Meg is néztük álmaink városában a lakáshirdetéseket. Mivel most épp munkát keresünk, azaz nincs állásunk. Felhívtam 3 lakást. Alapból két szobásat szerettünk volna, így az árak 600 font körül indulnak (ebben nincs benne semmi számla, arra még számolni kell hónap végétől úgy 150-200 fontot is). Na már most. Ha nincs kereseted, akkor két lehetőséged van. Vagy kezest szerzel (ami érkezésed napján biztos nem fog rendelkezésedre állni), vagy előre kifizetsz x hónapot. Esetünkben ez 6 hónapra kiterjedő kötelezettség, amennyiben hosszú távra bérelsz lakást. Hát sajnos ez nem jött össze. Aztán próbálkoztunk olyannal is, hogy magán hirdetőktől bérelnénk lakást, de az túl rizikósnak tűnt, ezért az utolsó lehetőség, ami úgy tűnik be fog válni: A rövid távú lakás bérlet. 4-5 helyet is találtunk, ahol csak egy szoba kiadó. Egy helyről mondták azt, hogy nem csak egy embernek kiadó a szoba, hát meg is tárgyaltuk, hogy megnézzük a helyet csütörtökön. Mivel ügynökségen keresztül megyünk, ezért több, mint 300 font csak a közvetítői díj, plusz három hónapnyi lakásbérlet (ÖSSZES SZÁMLA BELESZÁMÍTVA) 1200 font plusz egy hónap kaució az még 400, így azért, hogy legyen három hónapra EGY SZOBA, ahova letesszük magunkat, kifizetünk majdnem 2000 fontot. Ez magyar pénzbe átszámolva 350 forintos váltóval 700.000 forint. Persze ez egyszerűbb, ha van ismerősöd. Például egy pár, akiket még otthonról ismerünk, kijöttek Londonba, ahol kaptak egy szobát úgy, hogy ugyebár nem volt közvetítői díj, és csak egy hónap + ugyanennyi kauciót kellett kifizetniük. Valószínű, hogy a nagyvárosban könnyebb ilyen lehetőséget találni akár újságokban, akár interneten meghirdetve, de hadd mondjam el, ott NAGYON drága minden. Ha ki is tudtok jönni, akkor is csak a 3-as vagy 4-es zónában kaptok elfogadható áron szobát, onnan viszont be kell járni esetlegesen a központba vagy a másik oldalára a városnak, plusz az ételedért és egyéb cikkekért is borsos árat fizetsz más hasonlóan nagy városokhoz képest.
Szóval jól körül kell nézni, hogy hova tudnátok menni. Érdemes esetleg felvenni a kapcsolatot más magyarokkal, akik Londonban laknak vagy abban a városban, ahova mennél, hátha épp szobatársat keresnek. És három hónap hamar elmegy, ha találsz munkát, akkor pedig már akárhova mehetsz, nem szól bele senki. Szerintem nagyon megéri abból a szempontból, hogy mi sem szeretnénk hazamenni, habár csábít az, hogy amit itt kifizetek 3 hónapi lakhatásért az otthon fél évet vagy többet ér, de otthon hol is találsz munkát, ha már megvan a lakás?