2011. május 18., szerda

Kaja

Nos eddig, amit megtudtam a család étkezési szokásairól, az az, hogy ugyebár ők nem esznek ebédre meleget, hanem csak valami gyorsan elkészíthető fogást. Szendvicset vagy salátát, és majd csak vacsorára esznek főtt ételt. De akkor is legtöbbször csak párolt zöldséget valami husival, vagy husit valami más körettel. A lényeg, hogy egészséges legyen. A gyerekek rendszeresen, azaz minden nap esznek zöldséget és gyümölcsöt (kaliforniai paprika, apróra vágott sárgarépa humusszal, vacsi után banán, alma vagy eper), plusz édességet is az egészségesebb fajtából (fagyasztott joghurt). De azért néha van egy kis csoki vagy süti is. Eddig csináltam gulyáslevest, borsófőzeléket, bolognai spagettit (nem porból, zöldségekkel) és kipróbáltam egy otthonról hozott receptet is, a póréhagymás sonkás pitét. Utóbbi a kisfiúnál nem aratott nagy sikert, mert még nem látott ilyet, és ezeket nehezen fogadja be.
Holnap megyünk Tesco-ba, még csak egyszer voltam, de hatalmas a választék. Legközelebb talán lesz egy kicsivel több idő körbenézni is. De a kaják általában véve frissebbek, minőségüket tekintve jobbak, mint otthoni társaik, viszont ár szempontjából azért érik meg jobban, mert sokat akcióznak (kettőt egy áráért, vagy féláras termékek).

2011. május 15., vasárnap

Második nap

Másnap hétkor keltünk is hogy a gyerekeket elvigyük vele suliba. Elsőre igen bonyolultnak tűnt az út, mindenütt szinte ugyanolyan utcák, arra gondoltunk mi ezt sosem fogjuk megjegyezni,pedig nagyon figyeltük az útvonalat. Suli után elmentünk a Teso-ba vásárolni némi ennivalót, hogy mi is főzhessünk. Hát az a Tesco nem az otthoni Tesco:). Még nagyon enyhén fogalmazva is a többszöröse mind nagyságban mind árukínálatban az otthoninak. Rengeteg polc, ameddig a szem ellát és tovább. Tényleg óriási kínálat. Elmentünk a kenyeres pult mellett, és nem túlzok, ha azt mondom, a 20. fajta kenyér megszámlálása után úgy voltam vele, felesleges folytatni, mert beleöregszem :). Vettünk mi is magunknak tusfürdőt meg samponokat, és nem fizettünk többet mint otthon, node ha azt vesszük, hogy az angolok fizetése 960 fontról indul és 10 fontot költöttünk egy havi adagra, észrevehető a különbség. Ami meg a másik, hogy nagyon sok az akciós termék, 1-et fizet 2-őt vihet vagy féláras.
Fizettünk a pénztárnál, és kifelé menet még tankoltunk is. Aztán átmentünk egy műszaki boltba, hogy átalakítót szerezzünk a konnektorhoz, mert nekünk ugye a gépeink kettő pontos dugóval működnek, az ővék viszont hármassal. Találtunk is: 10,99 fontot fizettünk. Aztán Bella megmutatott nekünk egy olyan bevásárló utcát, ahol mindent megtalálunk. Bementünk a vodafone boltba, és be is szereztem magamnak egy sim-kártyát. Free Bee get international a neve, ami azért jó, mert ha feltöltjük 10 fonttal akkor 60 perc INGYENES nemzetközi hívást bonyolíthatsz le pluszba. Aztán volt időnk egy kicsit sétálni az utcán, láttunk ruhás boltot, zacit, éttermeket, McDonalds-ot, és volt ott még egy érdekesség. Olyan bolt, mint otthon a százforintos,annyi különbséggel, hogyha oda bemész, tényleg minden egy fontba kerül, nem úgy mint hazai társánál, ahol ezerig is felmegy az ár.
Mindezek után hazaértünk újra. Kicsit beszélgettünk még, aztán Viktor elkezdte kigazolni a kertet, én pedig takarítani a két emeleti fürdőt. El is voltunk úgy négy órán át, aztán megéheztünk. Csináltam egy-egy szendvicset, és utána még visszamentünk tevékenykedni a gyerekek érkezéséig.
Megjött a gyerekek apukája, neki is bemutatkoztunk, aztán Viktor elvitte Bellát a vasútállomásra, mert a hétvégét London-ban kellett töltenie. Nagyjából véget is ért a nap.

Otthonról Vernham Dean-ig

Sziasztok otthoniak!

Most jutottunk először hosszabb ideig gép elé, nagyon sajnáljuk, hogy eddig kellett várnotok a jó hírekre.

Szóval otthonról kicsit korábban kellett indulnunk, Gyöngyike volt a sofőr. Az úton minden rendbe volt, felmentünk a hatoson Pestre, a Népligetnél jobbra az Üllői útra, ott már csak végig a négyesen kellett autókázni és már ott is voltunk. Egyes terminálhoz kellett mennünk, az a közelebbi, ha megyünk a négyesen. A parkoló sorompóval működik. Először kapsz egy kis cetlit az automatából, hogy mikor érkeztél meg. Aztán ugye választasz, hogy rövid távon parkolsz vagy hosszú távon. Beparkolás után elolvashatod a táblát, ami több helyre ki van téve. Nagyjából az áll rajta, hogy készpénzzel az automatán keresztül, ami a járda két oldalán található vagy bent a terminálon belül tudsz fizetni csak bankkártyával. Akkor kell fizetned, mikor el akarod hagyni a parkolót, és az elhajtásra 15 perced van. Aztán ha bemész a forgóajtón vagy a mozgásérzékelősön, akkor balra van az indulási oldal, jobbra az érkezési, szembe meg lépcső fel az étteremig, de oda csak utasok mehetnek fel.
Nekünk értelemszerűen balra kellett menni, és ott egyből látszik a kijelzőn, hogy a te gépedhez melyik bejelentkező ablak tartozik. Ha még nincs rajta, akkor csak várni kell. Meg fog jelenni. Aztán beállsz a sorba, próbálj meg nem utolsó lenni :P, mert mikor megjelenik a kijelzőn a pultszám, elindul mindenki, mint egy csapat birka. A pultnál vár az asszisztens, akinek odaadod a kinyomtatott visszaigazolást és a beszálló kártyákat (boarding pass) + személyi. Fel rakod a nagy bőröndödet mellé a szalagra, és ő azt le is méri, majd megy a többi közé. Ha nem voltál ügyes, és nem fértél bele a meghatározott 20 kg-ba, akkor túlsúlyt kell fizetni. Szerencsére mi befértünk. (Tanácsos otthon szobamérleggel mérni a bőrönd aktuális súlyát, és úgy pakolászni még:D)A kézi poggyászra csak egy kis jelző papíros kerül, hogy az mehet veled. Cserébe kapsz két szép jegyet, amit a következő kapunál megnéznek, és kipipálják.
Utána jön az átvilágítás. Ahogy már írtam korábban, csak 100 ml vagy annál kisebb kiszerelésű folyadék mehet fel a gépre. Az is csak kicsi, újrazárható tasakban. Le kell adni külön dobozra a kabátjaitokat (pulcsikat), ha fém van a cipőn, azt is. Illetve külön még a laptopot, majd telefont és mehet mellé mindenféle ékszer. Velem nem vetették le az arany nyakláncom, fülbevalóm, a piercinget és a bizsu karkötőt sem. De a csizmám, mivel fém csattal van díszítve, azt beadtam ellenőrzésre, és helyette zacskócipőt kaptam. Majd át kell lépned a detektoros kapun, és ha sípol akkor megvizsgálnak külön is. Viktor sajnos úgy járt, hogy sípolt, és kiderült, hogy a cipője fémmerevítéses, ezért levetették vele, és azt is áttolták a szkenneren. De előtte azért kétszer körbe lett taperolva.
Ha végeztél, kapkodd össze a cuccaidat, mert még sokan várnak mögötted!
Utána jönnek a vámmentes áruk, amik (nem árulok el újdonságot) nagyon drágák. Következtek a beszálló kapuk. Az első hat után újra megnézik a személyidet a repjeggyel és átengednek. A mi gépünk a 8-asról indult. Ott várunk egy ideig, közben megszomjaztunk, úgyhogy Viktor megvette a legolcsóbb ásványvizet, ami 350 Ft volt (fél liter), annyira nem drága.
Miután meghallod a hangosbemondón a járatodat, és Speedy Boarding-gal foglaltál a neten jegyet, akkor odaballagsz a beszálló kapuhoz, ahol megint megnézik a személyid és a repjegyet, az utóbbiból csak egy kis részt kapsz vissza, a többi megy a levesbe. Buszok visznek át a géphez, itt mi (mivel elsőbbségi beszálláson voltunk) fél órát álltunk egy helyben, mire mindenki felszállt...De tény és való az elsők között szállhattunk fel.Így jobban jártunk, mert egymás mellett és ablaknál ülhettünk. Visszagondolva mégis csak megérte a 2200 Ft-ot a speedy boarding szolgáltatás.
A gépen még egyszer a kedves stewardess megnézi a jegyed, és utána csak le kell ülni. Elhangzik egy pár utasítás: hogyan kösd be az öved, hogyan használj mentőmellényt stb.
Aztán felszállás. Egyáltalán nem rossz érzés, bár ki-ki gyomra hogy áll hozzá.
Minden rendben ment, magasra mentünk, alig volt felhő, sokáig felláttunk. Aztán jött a tejszínhab effektus. Be is punnyadtunk kicsit, de a pilóta nem hagyott minket sokáig aludni, mert bejelentette, hogy az óceánhoz érünk, mindenki kukkoljon.
Leszállás után, ha nem tudod merre kell menni, csak kövesd a tömeget. De azok olyan gyorsak, hogy huhhh... Aztán kinn vannak a táblák, amik mutatják végig az utat. Ilyet kell keresni, hogy Luggage reclaim és Passport controll. Mikor a hosszú séta végére értünk, kiderül miért rohant mindenki annyira. Mielőtt belépsz hivatalosan az országba, még egyszer utoljára :P meg kell mutatnod a személyid a határon. Utána felveszed a csomagod, ugyancsak egy kijelző mutatja, hányas számnál kell keresned.
Utána kimész a következő kapun, ami általában a nothing to declair, (ami annyit tesz, nincs elvámolni valóm).
Ezután kiérsz az előcsarnokba. Minket ott egy taxis várt (Mick) egy szép kis papírlappal, rajta a nevünk. Levitt minket a parkolóházba, ott be a kocsiba és go. Utazunk kb másfél órát, közben beszélgettünk mindenféléről. Jó fej ember. Főleg autópályán mentünk, ahol őrültek száguldoznak ki tudja mennyivel. Megérkezve Vernham Dean-be, elámultunk a látványtól. Minden csudaszép és zöld. Régi házak sorba nagy kerttel, és sok sok állat. Bari, ló, malac és tehén. Kicsit elkeveredtünk a kisvárosba, ahol ki kellett minket tennie, mert nem volt utcatábla, de aztán felhívtuk Bellát telefonon és elmondta, merre forduljunk le.
Végül megérkeztünk. A ház csodálatos, Bella mosolyogva puszival, egy gyönyörű fekete kutyus pedig farok csóválva fogadott minket. Mint utóbb kiderült, nem kevés pénzt, az én heti béremet fizette ki Bella Mick-nek azért, hogy elhozzon minket. Majd beinvitált bennünket a házba. Leírhatatlan volt elsőre a látvány, sosem jártunk még ilyen helyen azelőtt. Képek mindenütt a falakon, fantasztikus kert és kétszintes régi stílusban épült ház. Lejöttek a gyerekek is a szobájukból, ami az emeleten van. Rory-t már láttuk rövid időre kamerán, már akkor is aranyosnak tűnt a frozen yoghurt (a fordítása szerint fagyasztott joghurt) majszolása közben is. Majd bemutatkozott az ifjú hölgy, a 9 éves Iona (ejtsd: Ájona) is. Bár nagyon félénk, de annál kedvesebb kislány. Bella megmutatta a szobánkat, ami nem túl nagy, de a legfőbb célra, alváshoz tökéletes. Az ajtó mellett helyezkedik el az ágy, belépve ki lehet látni a szemben lévő ablakon a mezőre, egy kisebb fiókos szekrény felette egy nagy tükör, és persze itt is képek a falakon. Nagyon elégedettek vagyunk vele, mindenünk elfér így is. Elkezdtünk hát kicsomagolni, de úgy voltunk vele előbb ismerkedünk kicsit aztán állunk neki komolyabban a holmikat elrendezni. Így lementünk az ebédlőbe, ami egyben a konyha is, de nagyon stílusosan kialakítva, és ahol Bella ígérete szerint épp a vacsorát készítette nekünk. Sült csirkét krumplipürével és párolt zöldséggel. Meg is lepődtünk kicsit, hogy ugyan miért nem egy-egy szendviccsel szúrta ki a szemünk, de olyan éhesek voltunk hogy nem kérdeztünk túl sokat miután lerakta elénk :D. Talán furcsán hangzik, de náluk a meleg étkezés ideje este van vacsorára. Neki is láttunk a gusztusos fogásnak, ő csatlakozott hozzánk, majd elkezdtünk beszélgetni. Elég sokáig, ha jól emlékszem este 10 óráig beszélgettünk, mikor úgy gondolta már ő is eléggé kifárasztott minket, és mentünk alukálni.

2011. május 2., hétfő

uj telefon

Meg van az uj telefonom. Blackberry 8520. Most is arrol irok, jo kis keszulek, pont megfelel a celnak. WIFI-s es bar nincs rajta 3G, a net nem is lassu. Applikaciok teren is meg vagyok vele elegedve. Sok ingyenes lehetoseg kozul lehet valasztani, csak egy Blackberry ID kell hozza es egy adatkabel. Kesobb rakok linket ed kepet id rola.

2011. április 21., csütörtök

Repülés

Hát mivel nem vagyunk nagyon gazdagok, mi egyből a fapados járatokat kezdtük el nézegetni. (Fapados nem egyenlő azzal, hogy fapadokon utazol. Rendes párnás ülőkék vannak itt is, csak nincs kaja.) Az easyjet és a wizzair jött számításba. Mindkettő eléggé olcsó, igazából csak naptól függ, hogy melyiket érdemesebb választani. Viszont meg kell jegyeznem, hogy az easyjet oldala sokkal kezelhetőbb. Az online foglalásnál egy helyen van minden. A járat, az utasbiztosítás és a poggyászok bejelölése. Fizetni lehet sokféle kártyával, de hát ugye azért még úgy 4000Ft-ot pluszba felszámítanak... Kézipoggyászod csak egy lehet, és nem lehet 10kg-nál több. Folyadék csak 100ml alatt kerülhet fel a kézi poggyászodba (itt azért örültem, hogy vihetek parfümöt): egy max 1 literes újrazárható átlátszó zacskóba rakva. Háziállatot viszont csak a Malév szállít, ami alapból dupla annyi, mint a fapados, plusz még az állatkánt súlya után is fizetni kell, ezért Bellus augusztusig vagy decemberig még itthon marad. A másik poggyász, ami a raktérbe kerül már 20kg-os súlyú lehet, de értéket ne rakj bele, vagy ha mégis, akkor olyan legyen a bőrönd, amit le tudsz zárni kóddal vagy lakattal. Egyébként azért se rakj olyat bele, mert dobálják és összetörhet. Továbbá az easyjet-nél van olyan lehetőség, hogy online check-in, ami azt foglalja magában, hogy nem kell sorban állnotok a pultoknál ×juppí×, ha csak kézi poggyászotok van. Egyenesen mehettek a detektoros kapuhoz ellenőrzésre. Üres fél literes üveget vigyetek magatokkal csak, miután leellenőrizték a táskátokat, azt feltölthetitek a vámmentes oldalon.
Miután leellenőrizték, hogy semmi illegális tartalom nincs nálad, gyorsan felkapkodod a cuccaid, és indulsz a kapu felé, ahonnan majd felszáll a géped. Út közben vámmentes árukat vásárolhatsz, melyekből egy zacsit vihetsz magaddal a gépre a kézi poggyászodon kívül. A Gatwick-i repülőtéren karácsony előtt jártunk, leárazások voltak ott is rendesen. Hatalmas repülőtér, ezért irtózatosan sok bolt is van ott. Ferihegyen csak egy kis terület van. A gépre felsétálsz, vagy busz visz ki, aztán megmutatod a jegyet, majd választasz helyet, és leülsz. Elmondanak minden utasítást, amit be kell tartani. Többnyire a gép magyarul mondja, az utaskísérő meg angolul, plusz mutatják is, és van az üléstámla tartójában egy kis ábrás lap is, amit nézegethetsz, ha valami nem világos. Van még két magazin, amit nézegethetsz, az egyikben az aktuális kínálatok vannak, úgymint ételek, italok, órák, hasznos dolgok, ajándék tárgyak; a másik az easyjet magazinja, jó kis cikkekkel (természetesen angolul).

Ismerkedés a családdal

Aztán, hogyha már megvan/nak a jelentkező család/ok (hat több van, válogatási - hasonlítási szempontból jobban jártok), akkor annyi a teendőtök, hogy jó sokat leveleztek és beszéltek egymással. Mi először e-maileztünk, aztán az egyik családdal sikerült átváltanunk skype-ra. A másik családdal e-mail-ezés maradt, mert az anyuka nem értett a skype-hoz és három nap alatt sem tudott felhívni minket. Sejthetitek melyiküket választottuk. Fontos a valamennyire személyes kontakt. Ha ő is megmutatja magát a kamerán, az már egy nyert ügy, és ezáltal tesztelhetitek is az angol tudásotokat. Valamint kérdezzetek meg mindent, még amiről azt gondoljátok, hogy a legjelentéktelenebb apróság, azt is, mert lehet, hogy pont azon bukna a mutatvány. Ha lehet írjatok szerződést is, az titeket is véd meg a család is biztonságban érezheti magát. Majd ha megegyeztetek, hogy mindannyiótoknak jók a feltételek, már csak el kell dönteni, hogy mikor induljatok. Én speciel mind a két anyukát megkedveltem, szuperaranyosak voltak, de hát dönteni kellett. Így azért nekem is rosszul esett, de tudtam, hogy a jobbik döntést hoztuk meg.

2011. április 19., kedd

Moulin Rose

Egy kis kitérővel szeretnék megemlékezni egy régi blogbejegyzésemről, aminek a témája egy dunaújvárosi együttes: a Gyöngyvér. Ők ugyan három lemez kiadása után megszűntek együtt zenélni, NODE! Alakult helyettük egy olyan formáció, amiben Mazi (Mazán Attila) -zene- és szövegíró, (Dózsa) Erik -az énekes új néven (lásd a címben: Moulin Rose) ismét együtt örvendeztetnek meg bennünket a dallamosabbnál dallamosabb számokkal. Mindezt angolul teszik, ami azt hiszem egyértelműen elősegíti őket a nemzetközi sikerek elérésében. Tagjai még az új együttesnek Cserdi Imre basszusgitáros valamint Vincze-Fekete Máté a doboknál.

Facebook-on elérhetőek, de jelen vannak a myspace-en, a mymusic-on illetve részt vesznek tehetségkutatókon, valamint koncerteznek is. Május 6-án lesz az új lemezük bemutatója Pesten. További infókat találtok a facebook-on.

http://www.facebook.com/moulinrosemusic

Közvetítő cégek és adatbázisok, ahol jelentkezhettek

http://www.aupair-world.net/

http://www.findaupair.com/

http://www.aupairmunkak.hu/  Itt tudtok magyarul jelentkezni.

http://www.aupair-agency.com/

http://www.abacusaupairagency.co.uk/

couple munka keresés kezdete

Mikor Viktorral először beszéltünk arról, hogy külföldön dolgoznánk, először az az ötletünk támadt, hogy jelentkezünk egy tengerjáró hajóra. Tervbe is volt véve, hogy felkeressük az egyik céget, aki ezzel foglalkozik, és megbízható forrásból tudjuk, hogy nem kamu cég. Viszont Viktor éjszakásban olyan hirdetést talált, ami megváltoztatta az egész gondolkodás-menetünket. Egy angliai közvetítő cég keresett au-pair couple munkásokat.
Az au-pair couple azt jelenti, hogy a pároddal együtt dolgoztok egy családnak. Csináljátok a házi munkát (takarítás, főzés, mosás, vasalás), vigyáztok a gyerekekre, esetleg kerti munka is jut (vannak elég nagy kertes házak odakinn) és az sem árt, ha minimum egyikőtöknek van jogosítványa. Angol nyelvtudást IS igényel ez a munka. Ha úgy érzed meg tudod magad értetni a családdal alapfokon, és persze ez már bebizonyosodott a velük való beszélgetés során, akkor minden rendben.
Szóval írtunk a közvetítőnek (Edina), és ő elmagyarázta, mire van szükség a jelentkezéshez fejenként:
  • egy Dear Family letter - ez egy levél, melyben magadról írsz általánosságban. A hobbijaidról, hátteredről, munkatapasztalatokról plusz ha esetleg voltál már babysitter az nagy-nagy előny
  • kettő db referencia levél - rokonon kívül bárki írhat (munkahelyi főnök, az a család, akinek a gyerekére vigyáztál, legjobb barát) ez minden közvetítőnél változó
  • szükség lesz még fényképekre - olyan amin ketten vagytok illetve olyan, amin gyerekekkel
  • orvosi igazolást kell kérnetek a házi orvosotoktól - van olyan cég, aki elfogadja a sima "A nevezett nem áll gyógyszeres kezelés alatt" papírt, de van ahova a közvetítő által előre kiállított orvosi papírt kell visszaküldenetek miután kitöltettétek az orvosotokkal
  • aztán legkésőbb indulás előtt szükség lesz az erkölcsi bizonyítványotokra is
Ezek a közvetítők, ha angliai székhellyel rendelkeznek, tőled SEMMILYEN pénzösszeget nem kérhetnek el, azaz ingyenesek. Ha budapesti a közvetítő akkor akár 30-50 ezer FT-ot is.

Ha nem közvetítőn keresztül szeretnétek munkát találni, hanem saját kézbe veszitek a keresést (ahogy azt én is tettem), akkor megbízható adatbázisokon kereshettek családokat, felregisztrálhattok, mi által ti is kereshetőek lesztek a családok számára. Itt csak egy rövid felhasználói profilt kell létre hoznotok. Majd ha már van érdeklődő, akkor elkülditek neki a leveleiteket, referenciákat és képeket. Ide nem kell általában orvosi igazolás, sem erkölcsi bizonyítvány sem, de nagyobb az esélye, hogy csalókkal találkoztok!!! Habár az adatbázist is folyamatos ellenőrzés és vizsgálat alatt tartják, akkor sem lehettek 100%-ig biztosak abban, hogy nem akarnak átverni benneteket. Sok hasznos információk vannak ezeken az adatbázisokon, amik segítenek a csalók kiszűrésében. Például a legeslegelső, hogy SOHA de soha ne küldj előre pénzt a családnak. Ha ilyen kéréssel találkozol, azonnal szakítsd meg velük a kapcsolatot.

Akármelyik lehetőséget is választod, az első repülőjegyet általában neked kell fizetned ki Angliába. Ez is változhat, valamikor a család annyira kedves, hogy kifizeti neked.

2011. április 18., hétfő

Bejelentkezés

Ezt a blogot 2007-ben kezdtem, ahogy látjátok. Nem sokáig tartott, mert nem volt semmi értelmes, amit bele tudnék írni. De! Mivel úgy két hónapja elkezdtünk angliai család után keresni, akiknél au-pair couple munkát vállalhatnánk, és mivel csütörtökön (ápr. 14) le is zárult a keresés, újraindítom a blogom, hogy a rokonaink, barátaink és érdeklődők el tudják olvasni a tapasztalatainkat, élményeinket.
Lesznek itt képek, leírások whatever :P
Majd úgyis meglátjátok. Lehet, még ma neki is állok az előkészületek leírásának. Amiket eddig sikerült megtudni illetve kitapasztalni, kigoogle-zni, ahogy a netezők mondanák.
Na, akkor hamarosan a viszont olvasásra.