2012. március 2., péntek

National Insurance Number / Biztosítási szám

Ha Angliában szeretnél munkát vállalni, szükséged lesz erre a számra, illetve ha szeretnél támogatásért folyamodni az államtól. Mivel magyar vagy nem sok mindenre van szükséged az igényléshez. Leginkább a személyidre, esetleg az útleveledre vagy az anyakönyvi kivonatodra. Egy telefonszámot kell felhívnod, ahol időpontot adnak neked, be kell menned az iratokkal, amik igazolják, hogy Te te vagy. Vagy esetleg papírt küldenek ki, amit ki kell töltened. Lehet, hogy egy hónap is el fog telni mire mindez megtörténik, de ne aggódj, munkát vállalni a szám nélkül is lehet, DE MIHELYST van biztos munkát, kezdd el intézni.

A hivatalos oldalt itt találjátok:

http://www.hmrc.gov.uk/ni/intro/number.htm

2012. március 1., csütörtök

Költözés, munkakeresés

Nos eljött az az idő, amikor neki kell állni önéletrajzot csinálni, és neten kutakodni. Nemsokára jön majd egy hosszabb lélegzetvételű megemlékezés a hogyanokról és a miértekről. Elöljáróban csak annyit, hogy felejtsétek el az Eupass-os minta CV-t. Itt más a módi. Egy itteni önéletrajznak körülbelül így kell kinéznie:

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Jobseekers/Helpapplyingforajob/DG_173655

Lap alján van két példa is PDF formátumban.

A másik a lakáskeresés. Legtöbben közvetítőn keresztül hirdetik meg a lakásukat. A www.rightmove.co.uk szerintem a legjobb oldal. Széles keresési skálája van, sok mindent be tudsz állítani magadnak. Ha regisztrálsz, el tudod menteni a keresési feltételeid, riasztót tudsz beállítani, ami jelez új hirdetésnél, el tudod menteni a lakásokat, amik tetszenek. Interneten és telefonon is tudsz több infót kérni az ingatlanokról. Legtöbbjük képekkel felszerelt, listázzák a lakáshoz valókat/tudnivalókat. Figyelembe kell venni viszont, hogy a havi ár, ami fel van tüntetve CSAKIS KÜLÖN FELTÜNTETÉS alapján teljes összeg. Általában arra még jön az adó, víz, gáz, elektromosság, tv, internet bla bla. Ezek összegzett árát igazából csak kapcsolatfelvétel után tudod meg.